Kezdőlap Tudomány Erdély kicsit...

Erdély kicsit Rózsafára költözik szombaton a Hargitai Medvepásztorral

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az erdélyi tájról, állatvilágról, természeti kincsekről és leginkább az erdélyi medvékről tart előadást Moraru Norbert szombaton 17 órakor Rózsafán. A program keretében belekóstolhatunk az erdélyi ízekbe is.

Moraru Norbert szenvedélye a természet. Nagy alázattal kutatja az erdélyi flórát és faunát, melyhez mindig fotó- és videódokumentáció társul. Különös hangsúlyt fektet a barnamedvék kutatására és megfigyelésére. Homoródfürdői medvelesét saját maga építette fel, melyet rendszeresen látogatnak csoportok. Nagy lelkesedéssel végzi tevékenységét, ami a szívügyévé vált.

Az előadás során megismerhetjük magát az előadót, illetve a természethez fűződő viszonyának kialakulását. Megtudhatjuk, hogyan került az élővilág, különösen a medvék közelébe, milyen úton kutatja és figyeli őket. Betekinthetünk a medveles kulisszái mögé. Megismerhetjük, hogy zajlik egy ilyen esemény. Megtudhatjuk, mi szükséges ahhoz, hogy egy medvelesen azt kapja az érdeklődő „leskelődő” vendég, amire számít. Megismerhetjük Laposképűt, Málnát, Nyurgát, Cincirit és a többieket, hiszen az előadó név szerint különbözteti meg az állatokat. Titkokra, tévhitekre és alapvető igazságokra is fény derül a barnamedvékkel kapcsolatosan. Az előadást a szerző számos saját fotójával és videójával tarkítja, illetve szükség szerint interaktív lesz, az előadó nyitott minden kérdésre és problémafelvetésre, beszélgetésre. Időtartama a jelenlévők érdeklődésétől függően 45-60 perc. Az előadás mellett Moraru P. Norbert a saját kinyomtatott természetfotóit is elhozza 50×70 cm méretben (illetve van néhány ennél nagyobb is), melyek a paravánokra kihelyezve képkiállításként fognak funkcionálni.

Az előadás után székelyföldi finomságok ételkóstolója lesz (pl. havasi méz, gyimesi sajt, gyergyói lekvár, padlizsánkrém, pityókás kenyér, szörpök). Igény szerint az ételkóstolóhoz az előadó is hozzájárul Székelyföldről hozott portékájával.

Moraru Norbert székelyudvarhelyi túravezető, fotós. Jogász, erdész és vadgazda felsőfokú képesítésekkel rendelkezik. Az utóbbi években leginkább természetfilmezéssel, medveles túrák szervezésével foglalkozik. A Hargita megyei környezetvédelmi hivatalnál önkéntesként is dolgozik.

„Hargitai Medvepásztor” néven ismerik. Egész évben ideje egy részét a medvéknek, madaraknak és más vadállatoknak szenteli, webkamerákat üzemeltet a környéken, melyen folyamatosan követhetjük a medvék és más vadállatok életét.

Tagja a Hargita Outdoor csapatának. A Hargita Outdoort lelkes természetbarát sportolók alapították, akik otthonosan mozognak a Hargita Régió hegyein, ismerik annak állat- és növényvilágát. A csapat küldetése Európa egyik legnagyobb érintetlen erdőségének gyaloglás, elektromos biciklizés, síléces vagy hótalpas túra közben történő környezettudatos bemutatása.

Rendszeresen közreműködik a Filmdzsungel Stúdió alkotásaiban. Ennek keretében forgatott együtt Varga Liviusszal, a Quimby zenekar természetrajongó ütőhangszeresével is („Kis kamerák, nagyvadak”)

Az ő nevéhez fűződik a Kopó – a nyomvadász applikáció létrehozása és fejlesztése.

Moraru Norbert szakmai elismerései

2019Moraru Norbert és Silimon Emese filmje, A nyomkereső – cserkelések a hargitai medvepásztorral nyerte az Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott kiemelkedő fiatal alkotói díjat az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, Gödöllőn.

2021 – Március 29-én átadták a Bolygónk és Városunk környezetvédelmi díjakat az Akadémián. A díjakat a Bolygónk és Városunk környezetvédelmi portál szakmai közössége ítélte oda 18 szervezet és magánszemély részére, akik a legtöbbet tették a természet és a környezet értékeinek megőrzéséért. A díjakat Gór Csaba, a második kerületi Klebelsberg-kastély vagyonőre, önkormányzati képviselő, országgyűlési képviselőjelölt és Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át.