Kezdőlap Közélet Több mint 380...

Több mint 380 millióból épült kerékpárutat adtak át!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többek között a baranyai megyeszékhelyen munkát vállalók közlekedését is segíti az a kerékpárút, amely a Pécstől nyugatra fekvő Pellérd és a vele szomszédos Aranyosgadány között több mint 380 millió forintos fejlesztési forrás segítségével épült meg. Az új szakaszt Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője és Tajti Zoltán, Pellérd polgármestere adta át kedden.

A kerékpárút már annak a hálózatnak a részeként jött létre, amelynek első eleme megépült a megyeszékhelytől Pellérdig, de Pellérden belül, illetve Aranyosgadányig eddig nem volt folytatása. A keddi ünnepélyes átadón Tajti Zoltán pellérdi polgármester elmondta, hogy közel húsz esztendeje álmodta meg az akkori képviselőtestület azt a nyomvonalat, amelynek első szakasza 2011-ben Péccsel közös pályázatnak köszönhetően készült el a Pécs Plázától nyugati irányba, és azóta is nagyon sokan használják. Ezzel párhuzamosan azonban már igyekeztek továbbgondolni a kerékpárutat, az alapkoncepció az volt, hogy az 1970-es években megszüntetett Pécs-Harkány közötti vasútvonal nyomán haladjanak és szomszédos településeket is elérjenek.

2017-ben nyertek el pályázatot Aranyosgadánnyal és Péccsel közös konzorciumban a folytatásra, amelynek tervezési szakasza 2019-ben zárult le, és idén tavaszra sikerült megvalósítani a projektet. A polgármester mielőtt megköszönte a közreműködők – tervezők, kivitelezők, műszaki ellenőr – munkáját, azt is leszögezte, hogy a következő 5-10 évben is szeretnék bővíteni a hálózatot a lehetőségeikhez mérten.

A térség országgyűlési képviselője, Nagy Csaba (Fidesz) kiemelte azt is, hogy korábban pécsi alpolgármesterként részt vehetett a települést a várossal összekötő kerékpárút előkészítésében, majd Baranya megyei elnökként a most elkészült projekt elindításában. A jövőt illető tervek kapcsán hozzátette, hogy Szigetvár-Szentlőrinc irányában a nyomvonal tervezése hamarosan elkezdődik, de már elkészültek a Siklóst és Máriagyűdöt Péccsel összekötő bicikliút tervei, nemsokára ki is írhatják a közbeszerzést erre a munkára.

Megemlítette, hogy Pellérden nem olyan régen adták át azt az ipari parkot, amely azóta már megtelt, valamint jelenleg is zajlik az iskola bővítése, amit várhatóan szeptemberben vehetnek birtokba a gyerekek – ezek a fejlesztések pedig a település jövőjét hivatottak biztosítani.