Kezdőlap Közélet Újabb zöld kö...

Újabb zöld közösségi teret hoz létre a NES

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

 

 

A siklósi Nők Együtt Sikeresen (NES) egyesület most a szépkorúak számára alakít ki Zöld Sétányt Máriagyűdön. A városrészen működő Tenkesalja Nyugdíjas Klubbal közösen szeretnének nyugodt, mégis minőségi kikapcsolódásra alkalmas természet közeli teret létrehozni az itt élő időskorúak számára.

A 2020-ban alakult civil szervezet a Duna Dráva Cement Kft. (DDC) 2022/23-as évre meghirdetett Zöld Megoldás-pályázatán nyert 1,8 millió forint támogatást. A Nők Együtt Sikeresen csapata nem először vett részt a DDC környezettudatos szemlélet kialakítását célzó pályázatán. Két évvel ezelőtt a siklósi gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat közös udvarán alakítottak ki szintén a környezettudatosságot támogató kültéri fejlesztő váróhelyiséget. Pataki Gabriella, az egyesület elnöke a Téma Baranya kérdésére elmondta: az előző projekt sikerének hatására döntöttek úgy, hogy most a helyi társadalom idősebb korosztályát támogatva jelentkeztek a DDC nyújtotta lehetőségre.

Az elnyert összegből Siklós Város Önkormányzatával és a településrészen működő Tenkesalja Nyugdíjas Klubbal közös partnerségben végeznek majd zöld övezet átalakítást közel 40 négyzetméteren a máriagyűdi közösségi ház mellett. A NES elnöke kiemelte: a DDC ismételt bizalma mellett külön öröm számukra az önkormányzat támogatása és hogy Salamon Mónika főépítész készítette a látványterveket.    

Az újítás során a megfelelő pihenést biztosító szabadtéri eszközöket, így padokat, és mobilnapernyővel ellátott asztalokat helyeznek el. A növényzet kialakításában és ültetésében pedig a nyugdíjas klub tagjai segítenek majd. Szintén a pályázat részeként kap helyet két könyvszekrény a közösségi házban, ahol a „Hozz egy könyvet vigyél egyet” akció keretein belül töltődnek majd fel a polcok olvasnivalókkal.

A könyvszekrények kihelyezésével most az idősek számára szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy felolvasó délutánokat, esteket tartsanak, vagy csak kicseréljék maguk között a könyveiket. A nyugdíjas klub programjainak támogatására pedig mobil hangfalakat és mikrofont vásárolunk” – mondta el Pataki Gabriella.

A kültéri munkálatok április elején kezdődnek és várhatóan június közepéig tartanak.  „Női civil szervezetként minden korosztály fontos számunkra. Időseink – egy ledolgozott élet után– megérdemlik a méltó, környezettudatos közösségi teret, Máriagyűdön is.” –  hangsúlyozta a NES elnöke.