Kezdőlap Gazdaság Valami megtör...

Valami megtört: a baloldali szerint sem akkugyár lesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amíg a baloldali baranyai vármegyeszékhelyen megpróbálják azt a kommunikációs vonalat követni, amellyel az akkumulátor gyárak elleni közhangulatot tudják fokozni a Bicsérd melletti ipari park kialakítását támadva, addig az egyik hazai ellenzéki zöldpárt prominense is bemondta: nem is akarnak akkugyárát telepíteni Nyugat-Baranyába.

Még egy nyugat-baranyai momentumos politikus is megjelent azon a fórumon, amelyen egykori és jelenlegi pécsi baloldali képviselők álltak bele a Bicsérd mellett ipari parknak kijelölt terület fejlesztésébe. Az ok nagyon egyszerű: a baloldali kommunikáció azokra az alapvető félelmekre alapoz, amiknek a gyökerei a múlt századba nyúlnak vissza, amikor a környezetvédelem még gyermekcipőben járt.

Az egyetlen cél az, hogy a kormányzati ipartelepítési szándékokat összemossák a környezetkárosítással, ennek érdekében pedig a befektetőellenes kirohanásoktól sem riadnak vissza – ahogyan ezt a vármegyeszékhelyen is tették. Ezt a munkát elsősorban a Gyurcsány Ferenccel szövetségben lévő, alája tartozó pártszervezetek látják el, így a DK, az MSZP, a Momentum jeleskedik ez ügyben leginkább.

A választási kampányfogásnak szánt kommunikációs panelnek most azonban úgy tűnik, hogy éppen balról feküdtek keresztbe, hiszen az LMP-s Keresztes László Lóránt parlamenti képviselő a pécsi közgyűlésben arra hívta fel a figyelmet, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől kapott tájékoztatás szerint nem épül akkugyár a helyszínen, bár szerinte a kormánynak tájékoztatnia kellene az ott élőket, hogy pontosan milyen szándékai is vannak.

Lapunk azonban úgy tudja, hogy egyelőre csak puhatolózásokról van szó, a beruházók még nem mondták ki a végső szót, ám egy durva, elektromos autógyártással szembeni akció akár a teljes ipari park létrehozását veszélyeztetheti. A BYD már így is Szegedet választotta, ahol nem kizárt, hogy egy újabb kínai óriáscéget is szívesen fogadnak, ha a baranyai vármegyeszékhely vezetése átpolitizálja a saját érdekében a gazdasági célt és a befektetőket elriasztják.

Bicsérd polgármestere, Vér József a minap beszélt arról, hogy a területen létrehozandó ipari parkot sem ő, sem a község képviselőtestülete nem ellenzi. Az akkuipar megtelepüléséről nincs tudomásuk, az ezzel kapcsolatos híreket hangulatkeltésnek minősítette.