Kezdőlap Gazdaság Így lehet egy...

Így lehet egy kisfaluban is sikeresen pályázni

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus 31-én szerdán projekttábla átadást tartottak Csordás Nándor vállalkozónál Bakócán, aki az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című pályázat által 100 millió forint értékű, a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázat által pedig szintén 100 millió forint értékű beruházást valósít meg, melynek összértéke összesen 200 millió forint.

Az eseményen az érintett mellett részt vett Rittlinger József, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke és Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője.

A projekt jelentőségét az adja, hogy Bakóca zsáktelepülés, a Pécsre való munkába járás rendkívül körülményes, nagyobb város, Komló is 20 kilométerre fekszik. A 260 lelkes községben minden gazdasági célú fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a település fenn tudjon maradni, az elvándorlást fékezni lehessen.

A kormányzati törekvések – például a Baranyában bejelentett – Magyar Falu Program is azt a célt szolgálják, hogy visszaadják a vidékieknek azokat javakat, amikkel ők szolgáltak hazánknak többek között a mezőgazdaság terén.

Bakóca arról is nevezetes, hogy a Wikipédia szerint az itteni Majláth-birtok segédtisztje volt 1926 és 1929 között, Fekete István (1900–1970) író, akinek innen származik felesége is; házasságukat is itt kötötték. Ballagó idő című önéletrajzi regényében örökítette meg itteni életét.