Kezdőlap Egészség Új pszichiátr...

Új pszichiátriai gondozót és rendelőt adtak át a pécsi klinikán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új pszichiátriai és addiktológiai gondozó és rendelő létesült a Pécsi Tudományegyetem (PTE) pszichiátriai klinikáján. A csaknem félmilliárd forintos fejlesztéssel megvalósult beruházást ünnepélyes keretek között adták át szerdán.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az eseményen közölte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) több mint 4,5 milliárd forintos támogatásával az utóbbi időszakban nagyszabású fejlesztések zajlottak Magyarországon a pszichiátriai ellátás területén, míg a mostani pécsi fejlesztés önmagában több mint félmilliárd forintból valósult meg.

Kiemelte: a pécsi klinika az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül, hiszen csak 2014 óta 7,3 milliárd uniós és további 7,9 milliárd forint hazai forrás érkezett a PTE egészségügyet érintő infrastrukturális fejlesztéseire, új, modern orvosi műszereinek beszerzésére.
Mint mondta, a magyar kormány számára kiemelten fontos az állampolgárok lelki egészsége, lelki egészségmegőrzése, ezért a küszöbön álló magyar EU-s elnökség egyik ágazati prioritása lesz az emberek, azon belül az ifjúság mentális egészsége és a környezeti változások mentális egészségre gyakorolt hatásával is kiemelten foglalkoznak majd.

 Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő méltatta a pszichiátriai kezelésre szoruló betegekkel foglalkozó szakemberek munkáját, ugyanis – tette hozzá – napjainkban gyakorlatilag mindenkinek az ismeretségi körében vagy akár családjában lehetnek pszichiátriai, addiktológiai segítségre szorulók.

Kiemelte: az elmúlt évtized fejlesztéseinek köszönhetően Pécsen európai színvonalúvá vált az egészségügyi ellátórendszer infrastrukturális háttere, ugyanakkor ennek fejlesztéséhez szükség van további, még feloldásra váró EU-s forrásokra is.

Miseta Attila, a PTE rektora kiemelte: az egészségügyben éppolyan jelentőséggel bírnak a mentálisak, mint a fizikálisak, hiszen egy-egy beteg állapota nemcsak saját magára, de a társadalom többi tagjára is hatást gyakorolhat. Hozzáfűzte: éppen ezért fontos, hogy a gyógyítást segítő infrastruktúra országszerte és Pécsen is fejlődhetett az elmúlt években.

Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány vezetője arról szólt, hogy az utóbbi évtizedben Pécsen nemcsak az infrastruktúra, de a gondozás, mint gyógyítási terület is megerősödött.

Az új részleg kapcsán kiemelte: a beruházásnak köszönhetően világszínvonalú körülmények között folyhat a mentális betegekkel kapcsolatos munka a régióban.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) koordinálásával a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetem konzorciumi partnerségével megvalósult program keretében országosan harmincnégy pszichiátriai gondozó felújítása, három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása történt meg – olvasható az esemény háttéranyagában.

A fejlesztésekkel a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak, a pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést, a projekt megvalósítása során biztosított térítésmentes képzések pedig tovább növelik a szakmai kompetencia színvonalát.

A PTE Klinikai Központ (KK) Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája új egysége valamivel több mint félmilliárd forintból készült, és több mint 300 négyzetméteren szolgálja a betegeket.

A pszichiátriai és addiktológiai gondozó és rendelő – egyebek mellett – a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedésekben, így szkizofréniában, depresszióban, demenciában szenvedőket segíti a gyógyulásban, és életkörülményeik javításában.

Éves szinten több mint 2500 pszichiátriai gondozásban, és mintegy 5500 pszichiátriai szakellátásban részesülő beteget látnak el az új egységben, ahová Baranya vármegye bármely településéről érkezhetnek a páciensek. Az új részlegen 3-3 pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus, valamint 1-1 pszichiátriai szakápoló, diplomás ápoló és szociális munkás segíti a betegek kezelését, gyógyítását.

Magyarországon a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedések, így például a szkizofrénia, depresszió, demencia az emberek százezreit érintik. A statisztikák szerint a lakosság nagyjából egynegyede szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben. Ezért fontos hazánkban a gondozói hálózat egyenlőtlenségeinek javítása, amelyben ez a projekt mérföldkőnek tekinthető – olvasható a PTE tájékoztatásában.