Kezdőlap Egészség A járvány ala...

A járvány alatt nagyon komoly fejlesztések voltak a siklósi Táncsics Mihály Gimnáziumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A járványvédelmi intézkedések miatt, ahogy az ország minden középfokú oktatási intézményében, úgy a Siklósi Táncsics Mihály Gimnáziumban is lassan egy éve online zajlik az oktatás. Tavaly szeptemberben ugyan a diákok egy rövid időre birtokba vehették az intézményt, de novembertől ismét az online térbe szorultak vissza, oktatóikkal együtt.

A járvány miatti korlátozott lehetőségek ellenére is számos fejlesztés történt az elmúlt egy évben a gimnáziumban. Az intézmény igazgatója, Fischer Zsolt lapunk megkeresésére arról számolt be, hogy a mohácsi tankerület számára a jelen körülmények között is kiemelten fontos az oktatási színvonal fejlesztése – többek között ennek köszönhetően történhetett meg számos felújítás, illetve oktatási segédeszközök beszerzése is.

Mint az igazgató elmondta: a tavalyi év egyik első fejlesztése az úgynevezett „zöld udvar” kialakítása volt, mellyel egy évek óta fennálló probléma rendeződött. Gondot okozott a szakmunkásképzővel közös épületben működő gimnázium felől a sportcsarnok körülményes megközelíthetősége, illetve megoldást kellett találni arra is, hogy a diákok a szünetben egy zárt udvaron belül tartózkodjanak. Így jött létre egy zárt belső udvar terve – majd megvalósítása. A kivitelezés a Mohácsi Tankerületi Központ és a gimnáziumot támogatók anyagi hozzájárulásával valósulhatott meg; több szülő, diák az oktatókkal karöltve segédkezett az udvar rendezésében.

Szintén tavaly a járvány miatt „kiürült” intézményben sor kerülhetett a teljes belső rész, valamint a sportcsarnok kifestésére, illetve új burkolatot is kaptak a régi folyosók. A tankerület több millió forintból felújította a sportcsarnok teljes világításrendszerét, a második hullám idején pedig megújultak az iskola régi szekrényei.

A Mohácsi Tankerületi Központnak köszönhetően tavaly karácsonykor oktatási segédeszközökkel és technikai kellékkel is gazdagodott az iskola: a humanoid robot beszerzésével az intézmény célja a robotikai képzés beindítása; de ezen kívül elektronmikroszkóp, digitális fényképezőgépek és számítógépek az iskola birtokába kerültek. A gimnázium kórusa új hangrendszert kapott.

Az oktatás színvonalának emelését segíti a tankerület „jóvoltából” érkezett 76 colos, minden igényt kielégítő, modern kivetítő panel. Az intézmény földszinti aulájában elhelyezett érintőképernyős eszközt elsősorban információs felületként, oktatási segédeszközként és online tablótárként fogják használni. Továbbá a tankerület kiemelt fejlesztése révén az intézmény egy 9 személyes, magas felszereltségű kisbusszal lett gazdagabb a közelmúltban, mellyel a jövőben lehetővé válik, hogy a tanulók biztonságosan eljuthassanak versenyekre és vetélkedőkre.

A fejlesztésekben a tankerület mellett meghatározó szerepe volt, van az iskolát támogató szülői munkaközösségnek is.

„Szerencsések vagyunk, mert egy igazán aktív és támogató szülői szervezet áll mögöttünk” – mondta el a TémaBaranya.hu-nak Fischer Zsolt intézményvezető. Ennek a szülői közösségnek a segítségével sikerült a gimnázium összes tantermének és folyosójának függönyeit újakra cserélni, de nekik köszönhetően nyithat meg a gimnázium falain belül a korlátozások feloldása után a Táncsics Café is, amely egyfajta pihenő-objektumként fog üzemelni a szünetekben és az órák befejezése után.

Az intézményvezető kiemelte: a fejlesztésekkel kapcsolatban minden esetben figyelemmel voltak a diákok igényeire, kéréseire is, illetve volt olyan pályázat is, amelynek megírásában a diákok is részt vettek.

„Mindez csak úgy valósulhat meg, hogy van egy támogató fenntartó, van egy nagyon támogató szülői szervezet, és vannak azok a külsős partnereink, akik mindig tudnak élni valamilyen segítségnyújtással és közös ügynek tartják a Táncsics Mihály Gimnázium fejlesztését.