OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kormányzati célkitűzés a fával borított területek növelése, ugyanis az erdő az egyik fontos eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Baranya megyei Vajszlón.

Szentpéteri Sándor az ormánsági Vajszló erdészeti csemetekertjében 50 ezer facsemete elültetésével létrehozott Újszülöttek erdejének átadásán ismertette: a Klíma- és természetvédelmi akciótervben a kormány vállalta, hogy 2030-ig minden világra jövő gyermek után legalább 10-10 facsemetét ültet az országban.

Mint mondta, 2020 őszétől, tíz éven keresztül, minden évben mintegy 150 hektár új erdő ültetését jelenti mindez az állami erdőgazdaságok részvételével.

Közölte: az Agrárminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) együttműködésével megvalósuló Újszülöttek erdeje program kialakítására és további állami erdőtelepítésekre tavaly az ország klímakvóta értékesítési bevételeiből fordítottak mintegy kétmilliárd forintot.

Hozzátette: a minőségi erdők hosszú távú szénraktárként működnek, az új erdők pedig növekedésük során szintén további jelentős mennyiségű szenet kötnek meg.

Nagy Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a családokat segítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 2019 és 2020 között 3,4 százalékkal több gyermek született az országban. Baranya megyében 2020-ban 3139 újszülött jött világra, ez 227 gyermekkel több mint az előző esztendőben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a száz évvel ezelőtti egymillió hektárról mára kétmillió fölé nőtt az erdővel borított területek nagysága az országban, és a kabinet programjának köszönhetően ez tovább nő.

Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója közölte: Baranya megyében vállalatuk több mint 50 ezer – a 2019-ben született baranyai gyermekek után 16-16 darab – facsemetét ültetett el Vajszló közelében, ezzel létrehozták az Újszülöttek erdejét.

Az új erdő védi a talajt, a vizet és a levegőt, aktív szénelnyelő és szénraktározó kapacitásával csökkenti a klímaváltozás negatív hatásait. Az új telepítéssel szeretnék újraéleszteni és hosszú távon megőrizni a legendás vajszlói tölgy minőségét, amely évszázadok óta a legfőbb értékét adta az itteni erdőségeknek.

Ismertetése szerint az öthektáros terület közel kétharmadán az Ormánság emblematikus fafaját, a kocsányos tölgyet, a fennmaradó részen gyertyánt, vadkörtét, vénic szilt és ritka elegyfajként korai juhart és bibircses nyírt ültettek el.

Hozzátette: az erdőgazdaság a program során a faültetésekbe majd az erdők gondozásába olyan fiatal, kisgyerekes családok bevonását is tervezi, akiknek szintén fontos a jövő generációk és erdeink sorsa.

Fotók: Mecsekerdő Zrt./TémaBaranya.hu