Kezdőlap Baranya Idén már ötsz...

Idén már ötször keletkezett lakástűz Baranyában szándékos gyújtogatás miatt

Baranya vármegyében az idei év első felében 101 lakóépület gyulladt ki, így összesen 641 négyzetméternyi épített terület égett le – közölte a katasztrófavédelem.

A kigyulladt lakóépületekben két ember vesztette életét, és ezekben a tüzekben 14-en sérültek meg. Négy otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 6 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A leghosszabb beavatkozás január 13-án volt Komlón, ahol egy társasház égéstermék-elvezetőjétől indult a tűz és az épület oltása az utómunkálatokkal együtt hét órát vett igénybe.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 11 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. Öt otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a konyhában (23), kéményben (11), illetve hálóban (9) keletkezett.

A tűzzel érintett 101 otthon közül egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.