Kezdőlap Turizmus Átadták a meg...

Átadták a megújul zselici kisvasutat, a Csühögőt!

Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, valamint Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár adta át az Almamelléki Csühögőt, miután befejeződtek a kisvasút a pályafelújítási munkálatai.

Még 2021-ben ünnepelte fennállásának 120 éves évfordulóját a rendkívül népszerű Almamelléki Állami Erdei Vasút, azaz a Zselici Csühögő. Ebből az alkalomból a kisvasút teljeskörű műszaki felújításon esett át az elmúlt időszakban, hiszen a több mint egy évszázados vasúti pálya napjainkra erősen elavult. A kormány által biztosított pályázati forrásból újította fel a fővonali pályát és tartozékait, korszerűsítette az állomásépületet, új, ám korhű, faszerkezetű fedett várót épített.

A vasút gördülőállománya is bővült: a megújult pályán az eddigi kettő helyett már három nyitott vasúti személyszállító kocsi áll majd az utazóközönség rendelkezésére. A szintén megújult almamelléki állomásépületben a Biedermann családról és a kisvasútról szóló kiállítást rendeztek be, a tárlat a „Biedermannok öröksége” elnevezést kapta.

Ez az erdei kisvasút országos szinten is különleges turisztikai desztináció, hiszen Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül csak a Börzsönyben fekvő Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Almamelléki Állami Erdei Vasút üzemel 600 mm nyomtávolságon.

Nagy Csaba térség parlamenti képviselője az átadón elmondta, hogy a Zselic ezen része korábban Somogy vármegyéhez tartozott, ma is nagyon büszkék arra, hogy a Zselic nagy része ott található. Ugyanakkor Baranyában van a Zselic legmagasabb pontja is és itt található a Zselici Csühögő is, amely most megújult.

A régió és a térség turizmusának fellendítését célzó fejlesztések között megemlítette a szigetvári vár fejlesztését; ahol egy másfél milliárdos kormányzati programnak köszönhetően például megnyílik az a kiállítás, ami többek között Zrínyi Miklósnak és bajtársainak a hősteteit mutatja be. A kormány előtt van már az az előterjesztés is, amely a megakadt szigetvári látogatóközpont befejezését célozza meg, nemrégiben pedig egy turisztikai kisközpontot is létrehoztak a térségben. A régió fontos fürdője, a Szigetvári Gyógyfürdő egy 250 millió forintos fejlesztési összeget nyert el, amiből meg tud újulni.

Nagy Csaba kitért arra is, hogy Kaposvár és Szigetvár között ugyan megszűnt már a „nagy” vasútvonal, amihez eredetileg a Csühögő épült, ellenben a két város között 56 kilométernyi bicikliút építésének előkészítése már elindult.

Beszélt arról is, hogy az Ibafai Papi Fapipa gyűjtemény is megújul várhatóan még idén, és a veszprémi érsek döntése értelmében visszakerülhetnek az eredeti papi gyűjtemény darabjai Ibafára.