Kezdőlap Tudomány Kisvárosi isk...

Kisvárosi iskola, amelyik maga is cáfolja a tévhiteket

Tévhit, hogy csak nagynevű oktatási intézményekből kerülhetnek ki sikeres diákok és válhatnak karrierjüket eredményesen egyengető felnőttekké. A siklósi Sztárai Mihály Református Általános Iskola és Óvoda számtalanszor elnyerte a Tehetségpont akkreditációt, ez azt jelenti, hogy az oktatók szakmai felkészültsége magas szintű. Ezt az eredmények és az elégedett diákok, szülők is mutatják. A gyerekek családias környezetben tanulhatnak, korszerű, digitális technológiákat alkalmazva. Bütösné Heszberger Andrea, intézményvezetővel beszélgetek.

Mi a véleménye arról a sokszor emlegetett tévhitről, hogy kis iskola kis lehetőségek?

Azt gondolom, hogy a fő szempont egy iskolánál az, hogy akar-e valaki tanulni vagy sem? Nálunk ugyanazok a lehetőségek megvannak, mint máshol, ez az iskola már sok olyan diákot kinevelt, akikre büszkék lehetünk, akik egyetemen folytatták tanulmányaikat. A kis iskolának megvan az a sajátossága, hogy mindenki ismer mindenkit. Nemcsak a tanárok az összes diákot, hanem a tanulók is egymást. Egy nagyobb iskolában, ahol sok ember gyűlik össze, ezek az emberi kapcsolatok egy-egy osztályra korlátozódnak. Itt úgy érzem, hogy egy burokban vannak a gyerekek, és a világi dolgok nem annyira kísértik meg őket. Mert oda tudunk rájuk figyelni, nincs olyan, hogy valaki kisiklik ez alól. Ezt akkor tudják igazán értékelni, mikor kikerülnek innen és egy lesznek a harminc között, ahol rohanás, kapkodás és tömeg van. Akkor szembesülnek azzal, hogy nem feltétlenül minden pedagógus érdeklődik afelől, hogy hogy érzi magát, mi az oka a szomorúságának.

Négy általános iskola működik Siklóson, mennyire könnyű vagy éppen nehéz egyházi intézményként érvényesülni? Mennyire keresik a szülők ezeket az erkölcsi értékeket egy iskolánál?

Nagyon nehéz, mert ezek az értékek, a mai rohanó világban nem kerülnek középpontba. Vannak a szülők, tanulók között olyanok, akik ezt is fontosnak tartják, de nem feltétlenül ez a jellemző. Véleményem szerint tanítókat választanak első sorban, hogy kik azok, akikre egész napra rábízzák a gyermekeiket? Tisztában vagyunk azzal, hogy a szülők, akik ideíratják gyermekeiket nem nagyon kaptak vallásos nevelést, a mi feladatunk, hogy a gyerekekben elvessük ezeket a magokat. Bízunk benne, hogy ha egy osztályban öt-hatnál sikerül, ez a későbbiekben meghozza majd a gyümölcsét. Ha ebben nevelődnek és folyamatosan ezt hallják az órákon, pedagógusoktól, akkor egy idő után beléjük ívódik, és idővel visszatükröződik ez majd a viselkedésükben, gondolkodásukban.

Önök is tapasztalják a tanár hiányt?

Szerencsére nem. Nem mondom, hogy nem okoz nehézséget, hogy a természettudományi tantárgyakat szaktanár tanítsa, de egyelőre álljuk a sarat, és meg tudjuk oldani a dolgokat.

Az idén lett kinevezve intézményvezetőnek! Hogyan élte, éli meg ezt a lehetőséget?

Korábban hat évig voltam helyettes, láttam a mindennapi munkát, hogy nagyjából milyen feladatok vannak. A korábbi igazgatónő be is vont ezekbe. Nagyon szeretem az iskolát, így egyértelmű volt, hogy vállalom. Ez most egy átmeneti időszak, ebben az egy évben a legfontosabb feladatom, hogy szakmailag kell biztosítanom a folyamatos munkát, mind a kollégák, mind pedig a gyerekek számára. Jövőre integrálódunk majd a nagy intézményhez, a Pécsi Református Kollégiumhoz, amit a környéken már az összes református iskola megtett. Beláttuk, hogyha fejlődni szeretnénk, akkor nekünk is integrálódnunk kell! Főleg a pályázatoknál sokkal több lehetősége lesz az iskolának. Megígérhetem, hogy rendben lesz a 2022-2023-as évben az iskola.

Mire a legbüszkébb az iskola életében?

Azokra a diákokra, akik megmutatták, hogy tőlünk is úgy el lehet indulni, mint bármelyik pécsi iskolából. Azokra a diákokra, akik visszahozzák ide a gyerekeiket, mert megbíznak bennünk. Ez is nagyon fontos dolog. Arra, hogy sokadszorra sikerült elnyernünk a Tehetségpont címet. Ehhez átvizsgálják az iskolát, a programot, így adják meg egy adott intézménynek. És persze a kollégákra, akik itt vannak, és olyan szeretetettel tudnak a gyerekek felé fordulni, ami ritka. Nem hozzák be az otthoni nehézségeket, itt béke, nyugalom van. Nyitottak az újra, folyamatosan képzik magukat, szabadidejüket sem sajnálják feláldozni erre.

Van olyan mottó vagy bibliai ige, mely kiemelten fontos az Ön számára?

Ami számomra fontos, és az én központi igém: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” Máté 7:12 Ezt minden kisdiákomnak megtanítom.