Kezdőlap Tudomány Iskola előkés...

Iskola előkészítő program indul Szigetváron is

Szeptembertől a szigetvári óvodásoknak is lehetőségük lesz részt venni iskola előkészítő foglalkozásokon a Bázisban. Az Áthidaló Program szigetvári képviselője, Molnárné Egréder Dalma mesélt lapunknak a kezdeményezésről.

-Országosan már több mint 50 helyen vagyunk jelen ezzel a programmal, amelynek célja, hogy a nagycsoportos óvodásokat felkészítse az első osztályra. Szülőként és óvodapedagógusként is az a tapasztalatom, hogy a nagycsoport és az első osztály között hatalmas az ugrás, amit igyekszünk mérsékelni. Pesten nagyon népszerű a kezdeményezés, a környéken Kaposváron és Pécsen van legközelebb ilyen lehetőség, ezért úgy döntöttem, hogy Szigetvárra is elhozom ezt a tevékenységet – mesélte lapunknak Dalma.

Az alap program 8 hónapos, szeptembertől nyárig tart, heti egy alkalommal 60 percig. Az oktatás 3-5 fős kisebb csoportokban zajlik majd, előre egyeztetett időpontban, akár hétvégén is.

A felkészítő órákon nagy hangsúlyt fektetünk az iskolához szükséges alapkészségek fejlesztésére, olyanokra mint az érzelmi intelligencia és a szociális készségek. Eleinte a figyelem, a memória, a finommotorikus készségek, a jobb-bal oldal differenciálása és az érzelmi intelligencia van a középpontban. Ahogy közeledünk az iskola kezdéshez, megismerkedünk az írás elemekkel, a beszédhang differenciálással, a szókereséssel és a hangelválasztással is. Nagy hangsúlyt fektetünk a számokra, nem tanuljuk meg leírni őket, viszont megtanulunk kis számokkal összeadni és kivonni -folytatta Dalma.

Országos szinten nagyon népszerű a kezdeményezés, mert a szülők kérdéseikkel, problémáikkal bátran kereshetik az oktatókat. Szeptemberben indul az első felkészítő Szigetváron, amelyre az Áthidaló weboldalán lehet jelentkezni.

Nagyon fontos, hogy az órákon csak olyan dolgokkal foglalkozunk, amelyre minden kisgyerek képes. Folyamatosan motiváljuk őket, és játékos formában ismertetjük meg velük a tanulást. Szinte észre sem veszik a gyermekek, hogy tanulnak, így nem fárasztó számukra ez a tevékenység. Minden nagycsoportosnak ajánlom, mert ezzel megkönnyíthetjük számukra az áttérést az iskola világába.- fűzte hozzá Dalma.