Kezdőlap Szórakozás Átadták a Har...

Átadták a Harkányi Gyógyfürdő új téli élményfürdőjét

A kormány milliárdos mértékű támogatásával 761 négyzetméternyi vízfelülettel lett gazdagabb a harkányi fürdő. A három csúszdával, wellness- és élményelemekkel rendelkező téli élményfürdő az önkormányzat és a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. fürdőfejlesztési koncepciója alapján készült el.

A több mint 3,8 milliárdos támogatásból több mint 3,35 milliárd forintot infrastrukturális beruházásra és 450 millió forintot további beruházások előkészítésére, tervek, valamint tanulmányok elkészítésére fordított a fürdőváros.

-Amikor 2014 őszén átvettem polgármesteri megbízólevelemet, nem gondoltam, hogy ekkora lehetőséget kapunk: a harkányi polgároktól és hogy két ciklusban is irányíthatjuk a várost és a fürdőt, valamint a magyar kormánytól, hogy öt ízben is támogatja a helyi elképzeléseket és a fürdő fejlesztését – mondta köszöntőbeszédében Baksai Tamás polgármester.

A kormányhatározatok eredményeként 2014-ben indultak el az első fejlesztések. Bár a kültéri gyermekvilág kivitelezési munkálatai még jelenleg is folynak, az élményfürdő fejlesztésének legnagyobb projektje a most átadott élményközpont. Baksai Tamás beszédének végén köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a munkálatokban és reményét fejezte ki, hogy a most elkészült Harka Vízvilág méltó hírét viszi a városnak.

A várost érintő első nagy kormányzati támogatás a 2010-es évek elejére tehető: a 2000-es években a fürdő tulajdonviszonyának rendezésére a város hitelfelvételre kényszerült. A város egy főre jutó adóssága az első tíz település között volt az országban. A későbbiekben négy és fél milliárd forintra duzzadt adósságot a kormány konszolidálta a 2010-es évek elején. Ezt követően a támogatások már sorban érkeztek: 2014-ben 215 millió, 2015-ben 300 millió, 2016-ban egymilliárd forint, majd 2018-ban két döntés is született: az egyik 48 millió forintról, a másik 3,8 milliárd forintról szólt – emelte ki beszédében Nagy Csaba országgyűlési képviselő.

Hozzátette: a kormány a fürdő mellett álló gyógykórház adósságait és tulajdonosi viszonyait rendezve szintén a város fejlődését mozdítja előre.

-A kormány kizárólag magyar forrásokból fejleszti a fürdőt. Minden eddig átadott ütem azt gondolom európai színvonalú és bármelyik hazai fürdővel felveszi a versenyt – fogalmazott Nagy Csaba. -Az ezt következő fejlesztési tervek már elkészültek, és csak a közös munkán fog múlni, milyen jövőkép elé néz a város és a fürdő – emelte ki a képviselő.

Az esemény záróbeszédét Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter tartotta. Kiemelte, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésének elindulásával nem önmagában Paksot, hanem az egész régiót szeretnék fejleszteni, s ebbe Baranya és Harkány is beletartozik.

-A paksi beruházásokon még évekig dolgozó szakemberek szabadidejének eltöltéséhez szükségesek az ilyen beruházások és együttműködések – tette hozzá a miniszter.

A támogatás egy része a hármas medencecsarnok rekonstrukcióját tartalmazta: két új medence épült a fürdő épületének földszintjén, amelyekhez külső strand- és úszómedence is tartozik.

A Kalandmedencében ugrótorony, mászófal, sodrófolyosó, pezsgőmedence és csúszdák, az Élménymedencében pedig vízi masszázst biztosító elemek várják a látogatókat. A külső nyitott részben pedig több kialakított úszósáv, valamint a relaxációhoz ideális ülő- és fekvőpadok találhatók. Az új vízivilág célja, hogy a Harkányi Gyógyfürdőbe őszi és téli hónapokban érkező látogatók is strand élményekben részesüljenek.

A fejlesztések itt nem állnak meg: a kormányzati támogatás további részéből épül jelenleg egy négy medencéből álló kültéri gyerekbirodalom is. Ezen beruházás kivitelezésének határideje jővő év vége, de reményteli tervek szerint a következő nyári szezonban már igénybe vehető lesz.