Kezdőlap Szórakozás A Halott Pénz...

A Halott Pénz is fellép a hétvégi Siklósi Várfesztiválon!

Augusztus 12-14. között ismét megrendezik a Siklósi Várfesztivál, mely a hagyományos elemeken kívül számos újdonsággal is szolgál majd az érdeklődők számára. A háromnapos program pénteken mindenki számára ingyenes lesz, szombaton és vasárnap várbelépővel látogatható a hagyományőrző és a várkerti programok, a szombat esti koncertekért lesz csupán külön belépő.

– A Várfesztivál a település legkiemelkedőbb rendezvénye – kezdte a sajtótájékoztatót Szentgyörgyváry Péter várkapitány. Évről évre vonzza nemcsak a helyieket, de az ország számos pontjáról érkezőket is.

Riegl Gábor, Siklós polgármestere elmondta, hogy a fesztivál a többi idei rendezvényhez hasonlóan a 45 éves jubileum tematikája köré szerveződött. Az első nagy esemény a városnapi programsorozat volt, a második pedig a Várfesztivál. Röviden összefoglalta a 2022-es év kísérő rendezvényeit is, kiemelve a Kinizsi, a nép fia rockoperát, mely az idén is nagy népszerűségnek örvendett. Elmondta, hogy ebben az évben a Várfesztivál programjainak helyszíneként már a Várkert is rendelkezésre áll.

– A szokásos, hagyományos elemeket megtartottuk, de ötvözni szerettük volna a könnyűzenével. Lesz kézműves vásár, gasztroudvar. Ismét lesz felvonulás, mely igen látványos eleme a rendezvénynek, ahogyan a csatajelenetek, harcászati bemutatók is. Hagyományteremtő jelleggel indítjuk el idén a Gasztro- és Borbarátnők Borrendjéhez kapcsolódó borrendi avatást – mondta.

Igyekeztek úgy összeválogatni a kiállítókat, hogy minden szegmens képviseltesse magát: mézesek, sajtos tallérosok, textilkészítők is lesznek a kézműves vásáron. Teret kapnak a horvát konyha egyes elemei, illetve hét borászat is kitelepül majd a fesztiválra.

Tárlatvezetéseket tartanak, lesz solymászbemutató, vásári komédia, zászlóforgatás, török megszállás. A szervezők szeretnék, ha a szombati felvonulásra jelentkeznének a helyi gyerekek. Kölcsönadnak nekik átalvetőt, sisakot, hajráfot. Mikor felérnek a várba, kapnak egy üdítőt és műanyagpoharat ajándékba. A háromnapos rendezvényen fellép a Dolce Hegedűegyüttes, a Nihil Chips, lesz Szabó Család koncert, a két sztárvendég pedig Pápai Joci és a Halott Pénz. Ez utóbbi programok fizetősek, tehát csak belépőjeggyel látogathatóak.

A korábbi évekkel ellentétben a hagyományőrző programokat a Várszínház Nonprofit Kft., míg a könnyűzenei koncerteket egy külsős cég szervezi.