Kezdőlap Kultúra A Bőköz Feszt...

A Bőköz Fesztiválon valóban addig ütik majd a vasat, amíg meleg!

Idén először rendezik meg a Bőközi Kovácstalálkozót az ország különböző pontjairól érkező díszműkovácsok részvételével. Az esemény egyik kiemelt célja a kovács szakma népszerűsítése, illetve megtartása és bemutatása a nagyközönség számára.

A találkozó koncepciója szerint az ide érkező tíz résztvevőnek köszönhetően élő alkotásnak lehetnek tanúi a látogatók. Az esemény két napja alatt a szakemberek egy jobbos vagy egy balos padvázat készítenek, melyeket végül összeillesztenek, így öt gyönyörű kültéri bútort alkotnak majd.

Gönczöl Kázmér, a rendezvény szervezője kiemelte, hogy a találkozó verseny és bemutató is egyben. Az általa felvázolt terveknek megfelelően kell ugyanis a kovácsoknak az egyes padrészleteket elkészíteni. Ugyanakkor saját népművészeti ötleteiket és stílusaikat is bele kell szőniük. Ezáltal a megjelenésükben egységes képet mutató padok mindegyike magán hordozza majd az adott mester stílusát. Az elkészült darabok Szaporca utcáit és a község határában található Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont egyes tereit díszítik majd.

A szervező kiemelt hangsúlyt fektet arra is, hogy ormánsági és helyi alkotók, általuk pedig a tájegységre jellemző néphagyomány stílusjegyei is megjelenjenek az elkészült darabokon. A munkában így részt vesz majd az ormánságban született Szatyor Győző, (a népművészet mestere, az MMA rendes tagja) és Kovács Tamás harkányi fafaragó, akik a faragást és a díszítményeket készítik a padokhoz.

Az elkészült alkotásokat zsűri bírálja el. Elnöke dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, szakmai lektora Vajda László, a népművészet mestere, Király Zsiga-díjas kovácsmester és Szatyor Győző, fafaragó szobrász lesz.

Az esemény helyszínéül szolgáló kovácsudvart a Szaporcán található Eperfa Tájház udvarán alakítják ki. A munkálatok jelenleg is zajlanak és az a fesztivál után is megtekinthető lesz az idelátogató turisták számára. Gönczöl Kázmér azt is hangsúlyozta, hogy a találkozón az országban elsőként készít olyan egyedi gépekkel felszerelt installációt, ami a kovácsműhely szükséges eszközeit és munkafolyamatait mutatja be.

 – Számomra elsősorban ez egy baráti találkozó lesz. Egy izgalmas, közös munkára hívtam meg őket, ahol együtt készítjük el ezeket a padokat. Mindenki hozzáteszi a maga művészeti ismereteit, így válnak egyedivé. Minden egyes darabot névre szóló réztáblával látok majd el, amin a mester neve és az az évszám szerepel, amikor az alkotás elkészült. Az örök időknek állítunk emléket – jegyezte meg Gönczöl Kázmér szervező.

A kovácstalálkozó keretein belül további programokkal is készülnek: interaktív fafaragás tart majd gyerekeknek Kovács Tamás Harkányból, és Nyíregyházáról érkezik Lengyel György kolompkészítő, aki autentikus technikával alkotja egyedi munkáit.

Az idén hatodik alkalommal rendezik meg augusztus 26-29. között a Bőköz Fesztivált. Az ormánság négy településén ( Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ) zajló összművészeti esemény hívta életre a műveltségi élet megújulását szolgáló Andrásfalvy-mintaprogramot is az említett négy helységben. Andrásfalvy Bertalan, néprajzkutató, korábbi művelődési és közoktatási miniszter után elnevezett projekt célja, hogy az említett falvakban folyamatos kulturális jelenlétet biztosítsanak értékes művészeti programokkal. Ennek keretein belül tették le egy új színészszállás alapkövét is az elmúlt napokban Drávacsehiben.

A kovácstalálkozóról és a fesztivál programjairól további részleteket a www.bokozfesztival.hu oldalon olvashat.

.