Elképesztő támogatást kapott a kormánytól Szigetvár

A Napsugár Óvodára kapott 266 millió forintos ráemelést követően újabb, ezúttal 640 milliós plusztámogatást kapott a szigetvári önkormányzat a kormánytól a gyógyhely fogadóközpontjának befejezésére. A támogatással újabb baloldali mítosz dőlt meg arról, hogy a kormány a független, vagy baloldali városvezetéseket büntetné.

– Miniszterelnök úr aláírásával megszületett az a kormánydöntés, amelynek értelmében jelentős pénzügyi ráemeléssel folytatódhat a turisztikai vendégfogadó központ kialakítása a szigetvári várpark területén! – ez szerepel Nagy Csaba, parlamenti képviselő honlapján.

Mint ismert, „A szigetvári gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése” című fejlesztési program keretében a vártól néhány lépésre kellett volna vendégfogadó épületet, a hozzátartozó többgenerációs szabadidőparkkal és játszótérrel kialakítani, ám a város összerúgta a port a kivitelezővel, aki azonban állítja: mindent szabályosan végzett el.

A programra mintegy 640 milliót már elnyert a város 2017-ben kormányzati és uniós pályázati forrásból, és 2018 el indult a munka, ám az nem sokkal később, 2019-ben leállt. Az akkori kivitelezővel szemben az önkormányzat feljelentést tett, a nyomózóhatóság azonban bűncselekmény hiányában lezárta az eljárást, s a cég szerint nem is követtek el semmilyen szabálytalanságot. A felek egymással komoly jogi vitába keveredettek, a pénzügyi kérdések körüli tisztázatlan helyzet azonban a fejlesztés előrehaladását illetően nem éppen optimális környezetet teremtettek. A háttérben – a megoldás érdekében – ezért a kormánynál lobbizott Nagy Csaba, és több hónapos előkészítő munka után bólintott rá a többlettámogatásra a kabinet, ami további 640 milliós támogatást jelent, ezért már 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre a munkák befejezéséhez.

– Szigetvár életében fontos mérföldkő ez a hiánypótló központ, amely rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Így teljessé válik az a szolgáltatás-csomag, amely egymást kiegészítő kulturális és gyógyturisztikai attrakcióval vonzza a városba látogatókat, hiszen innen mind a vár, mint a gyógyfürdő kényelmesen megközelíthető – fogalmazott. Hozzátette: a Napsugár Óvoda felújítása mellett a városban ez a második olyan fejlesztési projekt, amely ilyen komoly léptékű kormányzati többlettámogatás nélkül nem valósulhatna meg.

Ez utóbbi esetben a 133 milliós eredeti keretet háromszorosára emelte meg a kormány a 266 milliós plusztámogatással, hogy az évek óta bezárt épületet ismét gyermekzsivaj töltse be.

Mint megírtuk, a fejlesztés befejezésének várható időpontja május vége, így remélhetőleg jövő szeptembertől már eredeti helyén működhet az intézmény. A felújításnak és bővítésnek köszönhetően 7 óvodai és egy bölcsődei csoport is működhet majd az épületben.

Közismert, hogy a pécsi baloldali városvezetés rendszerint azzal kampányol, hogy a kormány ki akarja véreztetni a vidéki, független, vagy baloldali önkormányzatokat. Csakhogy nagyon úgy tűnik, hogy ez nem igaz: Szigetvár első embere ugyanis korábban még MSZP-s jelölt is volt, és inkább baloldaliakkal szimpatizált, ellenben egyre inkább nyilvánvaló, hogy a város érdekében a térség jobboldali képviselőjével, a kormánnyal is képes kiegyensúlyozottan, európai módon együttműködni. Ez utóbbi viszont a nem mondható el a vármegyeszékhely – sokak szerint – a vörös ködtől elvakult vezetőiről.