5 C
Pécs
szerda, április 14, 2021

Állatsimogató jöhet létre hamarosan Mozsgón

Ez is érdekes lehet

Ács Adrienn és párja, akik már most rengeteg kisállatot tartanak, állatsimogatót szeretnének létesíteni Mozsgón. Törpemalacokat, ormányos medvét, emut és még sok más különleges állatot láthatnának az ide látogatók a jövőben, ha a tervüket sikerül megvalósítani.

– Gyermekkorom óta vannak állataim. Elképzelni sem tudom, hogy milyen lenne nélkülük. Munka után szívesen megyek hozzájuk, megnyugtatnak. Ahogy egyre több állatunk lett, az emberek is egyre kíváncsibbak lettek. Sok ismerős, barát jött hozzánk látogatóba és mindig mondták, hogy állatkertet is nyithatnánk. Akkor még jót nevettünk rajta, most viszont úgy gondoljuk, hogy szívesen megmutatnánk másoknak is a sok kis állatot, lehetőséget adva így családi programoknak, kirándulásoknak -mesélte lapunknak Ács Adrienn.

Jelenleg több mint húsz fajta állatot gondoznak, tanyasi környezetben, Mozsgó külterületi részén. A teljesség igénye nélkül vannak díszrécék, fekete hattyú, vadkacsák, bütykös libák, dísz baromfik, törpe kecskék, törpe malacok, törpe nyulak, hullámos papagájok, vadászgörények, díszpatkányok, kínai csíkos mókus, póniló, emu, ormányos medve és rókák.

-Igyekszünk minden állatnak a legjobb feltételeket biztosítani. Van kis tavunk és több karámunk is, ami lehetővé teszi a szabadtartást. Az apróbb állatok vannak csak zárt helyen. A férjemmel ketten gondozzuk az állatokat, de a 9 éves kislányunk is be szokott segíteni. A takarmány java részét megtermeljük, a tápokat egyéb kiegészítőket úgy vásároljuk. Télre a melegebb időt igénylő állataink – például mókus, törpesün – hazaköltöznek a családi házunkhoz – mesélt az állattartástól Adrienn.

Adrienn tele van ötletekkel az állatsimogatóval kapcsolatban: a tavaly létrejött Ezüst erdő Trail túraútvonalát is érinthetné a kisállatok lakhelye, amely színesebbé tenné a kirándulásokat. Tervezik a kapcsolatfelvételt a környékbeli iskolákkal, óvodákkal, így akár interaktív tanórák helyszínévé is válhatna az állatsimogató.

Szeretnék növelni az állatfajok számát is például benett kenguruval és alpakával. Jelenleg egy 1000 négyzetméteres kifutón dolgoznak. A díszfácánokkal hamarosan indul a keltetőjük. A vadfarm engedélyünk kereteit is ki szeretnék használni, így az egyéb vadászható állatfajok is lakóik lehetnek majd, például gím- és dámszarvas, vaddisznó és még sokan mások. A területük körülbelül kilenc hektár, ami csodálatos természeti adottságokkal bír, erdő, rét, patak, domboldal és mindez Mozsgó szívében.

A pár rendelkezik minden szakképzettséggel, amely lehetővé tenné az állatsimogató üzemeltetését, illetve sokszínű állatvilággal gyönyörű természeti környezetben, a nyitáshoz azonban megfelelő főépületre van szükségük.

– Az épületünk egy nagyon régi, annak idején sertés tartásra alkalmas hodály. Ezt le kell cserélnünk, ugyanis sajnos az idő eljárt felette, így nem alkalmas látogatók fogadására. A mai környezetbe egyáltalán nem beleillő látványt nyújt, elrontva ezzel az egész hely varázsát. Ha annak cseréjére találnánk módot, utána már könnyebben állhatnánk nyitás elé. A még megvalósítható dolgok is hihetetlen összegekbe kerülnek, így pár hete kezdtünk bele egy privát gyűjtésbe, ami igaz lassan, de egyre több biztatást és pozitív visszajelzést adva halad. Reméljük hamarosan lehetőségünk nyílik a felújításra és így megnyithatjuk a Fartaló Kisstanyácska Vadfarm és Állatsimogatót – nyilatkozta Ács Adrienn.

Legfrissebb hírek