5 C
Pécs
szerda, április 14, 2021

A járványhelyzetben sem állt meg: online edzéseket és életmód tanácsadást tart Horváth Timi

Ez is érdekes lehet

Horváth Tímea, a szigetvári Timi fitnesz tulajdonosa a járvány miatti szigorítások ideje alatt online tart edzéseket és életmód tanácsadást. A három gyermekes anyuka, aki a sport szerelmese mesélt lapunknak az egészséges életmód fontosságáról, amelynek a jelenlegi járványhelyzetben kiemelt szerepe van.

– Eredetileg az egészségügyben dolgoztál. Miért választottad mégis a sportot?

– Gyerekkorom óta a sport a szenvedélyem volt. Szakközépiskolás koromban modellkedtem. A mozgás szeretetét és az egészséges táplálkozás fontosságát már akkor belénk nevelték. Kezdetben az egészségügyet és a sportot együtt csináltam, a kórházi műszakok mellett szabadidőmben edzéseket tartottam. Amikor a gyerekek megszülettek választanom kellett, azt akartam választani ami a szívemhez közelebb áll, és ami a családomnak is jobb.

– Mesélj a kezdetekről!

– Eleinte önmagamért sportoltam, hobbiként. A Sziget Fitneszben figyelt fel rám a tulajdonos, Edit aki látta bennem a fantáziát, mert sok vendégnek segítettem az edzésben. Edit hatására végeztem el először a sportoktatói iskolát, testépítő szakon. Esti szabad óráimban heti 2-3 alkalommal tartottam edzéseket. Egyre többen jártak az óráimra és észrevettem, hogy mások az igények. Egészségügyi problémák miatt mindenkinek másfajta edzés volt jó, ezért elvégeztem a személyi edzői tanfolyamot, így bővült az órarendem, pilates-szel, ami a gerincproblémákon segít, a fiataloknak pedig cross-traininget és spinning órákat kezdtem el tartani. Mindenkinek segítettem megtalálni a számára megfelelő mozgást.

A férje szerint minden percét beosztja Timi

– Fitnesz termet üzemeltetsz Szigetváron. Miért indítottál önálló vállalkozást?

– Amikor megszületett a harmadik gyerekem, már nagyon sokan jártak hozzám edzeni. Úgy döntöttem, hogy a kórházi pályafutásomat szüneteltetem, helyette pedig saját vállalkozást indítok. Szerettem volna önállósodni, melyhez az is nagyban hozzájárult, hogy egy ismerősömtől remek ajánlatot kaptam, így a fitnesz termem egy nagyon szép környezetű épületben jöhetett létre. Minden évben továbbképeztem magam, hogy mindenkinek az igényeit ki tudjam szolgálni. Hormonegyensúly tanácsadó lettem, így sok meddő hölgy is hozzám fordul segítségért. A kórházi éveimre nagyon nagy szeretettel gondolok vissza, sok régi munkatársam jár az edzéseimre. Rájöttem, hogy amit csinálok az is egészségügy csak más oldalról, én a prevenciót képviselem, ami a mostani helyzetben nagyon fontos. Mindenkit az egészséges táplálkozásra, elegendő pihenésre és mozgásra buzdítok, ugyanis a mozgás és a lelki béke is hozzájárul a vírusmegelőzéshez.

– Három gyermeked van, a legkisebb még óvodás. A nők vállára sok teher helyeződik, azzal hogy sok színtéren is helyt kell állniuk. Hogy tudod összeegyeztetni a családot, a vállalkozást és az egyéb tennivalókat?

– Nagyon nehezen, a határidő naplómnak élek. Előre betervezek mindent egy hétre, így minden belefér. Táplálkozás étrendet állítok össze, egyeztetek mikor ki vigyáz a gyerekekre és mikor tudok velük minőségi időt együtt tölteni. A gyerekeimet is motiválom a sportra, sokat vannak az edzőteremben, hogy lássák mit csinál anya. A tervezésen és a szervezésen múlik minden. Előre kell hogy lássak. A férjem mindig mondja, hogy minden percemet beosztom. Nyugodt ember vagyok, de ha a számításaimat valami keresztbe húzza, azt nehezen viselem. Naptárból élek, ha valami közbejön teljes átszervezést igényel.

– Egyedül ezt nehéz megvalósítani. Milyen segítséget kapsz az önmegvalósításhoz?

– Nagyon sokat köszönhetek a férjemnek, illetve a nagy fiamnak, aki most lesz 20 éves és persze a nagyszülőknek, hiszen ezt egyedül 3 gyerek mellett nem lehetne csinálni. Nagyon szerencsés ember vagyok, hogy a munkám az, amiért a családom mellett élhetek. Sport nélkül már nem tudnám elképzelni az életemet, ha nem mozoghatok, akkor nem tudok önmagam lenni. A lelki testi egyensúlyhoz ez elengedhetetlen és szeretném ezt minél több embernek átadni. A fegyelmezettséget, a tűrőképességet és a rendszerességet, ami segít egyensúlyt teremteni család és munka között, mind a sportnak köszönhetem.

Nagyon népszerű Szigetváron, amikor még kint is lehetett mozogni együtt, akkor így is tornáztak

– Nem csak edzéseket tartasz, de egészséges életmódra is próbálod motiválni a vendégeidet. Hogy éred ezt el és mennyire nyitottak rá?

– Minden fejben dől el. Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki akkor jöjjön el hozzám, ha tényleg eldöntötte, hogy változtatni akar. Ha nem biztos saját magában valaki, akkor nagyon nehéz a tanácsaimat megfogadni. Ha olyan vendég jön, akinek túlsúllyal vagy ételallergiával kapcsolatban egészségügyi problémája van, azoknak már sikerül. Sok fiatal azért szeretne életmódot váltani, mert nincs rendben a hormonális egyensúlya, így nem sikerül teherbe esnie. Nagy örömömre szolgál, hogy sokszor kapok első kézből pozitív terhességi teszteket, ilyenkor boldog vagyok, hogy segíthettem. Azt szokták mondani, hogy az első 4-5 hét a legkritikusabb, utána az egészséges életmód napi rutinná válik. A vendégeim heti táplálkozási naplót vezetnek, hogy könnyebb legyen betartani az étrendet. Az állapotfelmérések is segítenek motiválni őket, az eredmények ugyanis ösztönzően hatnak. Táplálkozás előadásokat is tartok, ugyanis nagyon fontosnak tartom, hogy hazait együnk és egészségeset. Igyekszem népszerűsíteni a helyi termelők bio termékeit, amelyek szerves részét képezik az egészséges étrendnek, ilyenek a kecskesajtok, kecsketej, növényi csírák vagy a Polcz termékek.

– Kismamáknak is tartasz edzéseket, miért fontos szülés után is a mozgás?

– Én is sokat küzdöttem a 2. terhességem után a szétnyílt hasizommal, ami esztétikailag és egészségügyileg is problémákat okozott. Ezért úgy döntöttem elsajátítom az RTM módszert is, ami egy hasizom regeneráló módszer, és így a többi kismamának is segíthetek. Mára a megye RTM oktatója lettem, rendszeresen mérem fel a kismamák hasizomállapotát és személyre szabott tornákkal látom el őket. Ezekre az órákra a kisbabákat is el lehet hozni, mert ezek baba mama barát edzések. Itt megemlíteném, hogy a kisgyermekek egészségre nevelése is nagyon fontos, úgyhogy kanga kids órákat tartok, valamint rendszeresen járok óvodákba és iskolákba előadásokat tartani.

– A koronavírus miatti szigorítások téged is nagyban érintettek. Hogyan motiválod a vendégeidet most az otthoni sportra? Mennyire sikerül?

– Azt látom, hogy most már mindenkinek fogy a lelkesedése. Élőben tartom az online edzéseket, amiken eleinte nagyon sokan voltunk. Heti mintaétrendet és recepteket kapnak tőlem online. Többféle tornát tartok: gerinctornát, alakformáló tornát, spinninget és súlyzós edzést is. Jelenleg is készülünk a húsvéti spinning maratonra a csapattal, amit minden évben megtartunk. Sajnos, idén is a tavalyihoz hasonlóan otthon a nappalikban kerül sor a maratonra.

– Mint volt egészségügyi dolgozó mit gondolsz a vírus elleni védekezésről és az oltásról?

– Én is regisztráltam az oltásra. Ebben látom egyedül az esélyt arra, hogy megszabaduljunk a vírustól és visszakaphassuk az életünket. Szerintem nagy hangsúlyt kellene fektetni a prevencióra és a vitaminok szedésére. A D3-vitamin fogyasztása, mint immunerősítő nagyon fontos lenne a K1 és a K2 vitaminokkal kiegészítve és magas C-vitaminnal, valamint minél többet kint lenni a friss szabad levegőn, mozogni. Megpróbálni minél kevesebbet gondolni a vírusra és elterelni a figyelmünket. Ha folyamatosan az adatokat olvassuk, azzal a lelkünket is megbetegítjük. Próbáljuk megtalálni a jelenben is a szépet, mert a sok-sok aggódás előbb utóbb fizikailag is megbetegíthet.

Legfrissebb hírek