Kezdőlap Sport Új szakosztál...

Új szakosztályokkal indítja az évet a Szigetvári Birkózó Sport Egyesület

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sellyén és Hobolban is kihelyezett szakosztályt indított nemrég az egyesület, de folytatódhatnak az edzések Királyegyházán is a felújított tornateremben.

A COVID-helyzet miatti iskolabezárások és korlátozások az egyesületet fokozottan érintették, ugyanis így több hónapig nem volt lehetőség a kihelyezett szakosztályok edzéseinek megtartására a tornatermekben, ám teljes gőzzel folyik a csapatok újra szervezése.

-Sellyén 15 fővel indult egy új kihelyezett szakosztály, ahol egy volt tanítványom, Nyári Viktor helyi testnevelő tanár tartja az órákat. Hobolban Farkas Ádám testnevelő tanár közreműködésével indulhatott el egy, szintén 15 főből álló csapat edzése. Királyegyházán a COVID-helyzet és az iskolai tornaterem felújítása miatt szüneteltek az edzések szintúgy, de megkezdődött az újra szervezés, így a környéken lakó gyermekek hamarosan megújult környezetben sportolhatnak – mesélt az új csapatokról Módos Csaba, az egyesület elnöke.

Szigetváron a vírushelyzet ellenére is folyt a felkészítés, így a komolyabb versenyeken részt tudott venni az egyesület, valamint számos régi tanítvány is elismerésekben részesült.

-Szigetváron tudtunk edzést tartani, egy ideig a Vigadóban, majd a Sportcsarnokban, vagy a gimnázium tornatermében birkózhattak a gyerekek, de a mai napig nem sikerült megoldani az állandó helyszín biztosítását. A megoldás egy saját tornaterem lenne, ugyanis azokon a helyeken, ahol eddig tartottuk az edzéseket nehézkes az időpontok elosztása , mert több sportágnak is helyet biztosítanak. Ennek ellenére a komolyabb versenyeken is részt tudtunk venni, valamint nagy büszkeséggel tölt el, hogy szeptembertől két tanítványunk is megkezdhette tanulmányait a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. Büszkék vagyunk, hogy egykori olimpiai bronzérmesünk, Módos Péter kinevezést kapott a magyar kötöttfogású felnőtt válogatott szövetségi kapitányi posztjára, és jelenlegi edzőnk, Ifj. Módos Csaba a serdülő kötöttfogású válogatott edzője. Ezen kívül nagy öröm számunkra, hogy Járnovics József tanár úr veterán világbajnokságon 5. helyezést ért el  Görögországban – mondta.

Szigetváron számos szabadidős sport közül választhatnak a fiatalok, a foci még mindig a legkedveltebb, de már a boxot vagy akár a jógát is kipróbálhatják a gyerekek.

-Egyre népszerűbbé válnak azok a sportágak a gyermekek körében, ahol nincs eredménykényszer, így sokszor nem az olimpiai sportágakat választják. Ennek ellenére vidéken, ahol még nem elterjedtek ezek a sportok nagyon sok tehetséges fiatal van, így idén nyitunk a vidéki települések felé és a kihelyezett szakosztályok növelését tűztük ki célul. A birkózás nem csak fizikailag de pszichikailag is rendkívül jelentős a gyermekek fejlődését tekintve, ugyanis a versenyek során nő az önbizalom, a bátorság, a küzdőszellem és csökken a lámpaláz, amivel manapság sok gyermek küzd. Utánpótlásnevelő egyesületként célunk, hogy a gyermekeket családias környezetben fejlesszük és élményeket adjunk nekik a sport által – emelte ki.

Idén folytatódik az ovis birkózás is Szigetváron a sportcsarnokban, ám ha a Napsugár óvoda felújítása befejeződik, újra lehetőség nyílhat az óvodai tornaszobákban a foglalkozások megtartására, ami jóval népszerűbbé teheti majd ezt a sportágat a kisgyermekek körében.

A Szigetvári Birkózó Sport Egyesület 1911-ben alakult, az ország legidősebb, jelenleg is működő szakosztálya. A 2. Világháború óta 21 olimpiai, Európa- és világbajnoki érmet, valamint 98 magyar bajnoki érmet szereztek az egyesület birkózói. Az elmúlt 60 évben 17 válogatott versenyzőt adtak a magyar birkózásnak, akik világversenyeken képviselték a város és Magyarország színeit. a szakosztály működése biztosított, melyet elsősorban a kormány jó irányú sportfinanszírozásának köszönhetnek.

Az egyesület működését a Kiemelt Sportágfejlesztési támogatás, a Honvédelmi Sportszövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Nemzeti Együttműködési Alap és ezen kívül kisebb pályázatok, például a TESCO támogatása biztosítja.