Kezdőlap Sport Valóságos spo...

Valóságos sporttörténelmet ír egy család – birkózócsarnok épül Szigetváron!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemcsak birkózóknak, hanem minden sportolni szerető szigetvári előtt nyitott csarnokot hoznak létre. Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője Módos Jánossal, Szigetvár díszpolgárával, Mester Ákossal, a Szigetvári Birkózó Sport Egyesület elnökével, Módos Csabával, a szakosztály vezetőedzőjével és Vass Péterrel, Szigetvár Polgármesterével tette le szerdán a Módos János Birkózócsarnok alapkövét Szigetváron.

Még hét évvel ezelőtt Szigetváron egy polgári esten beszélgetett Nagy Csaba Módos Csabával arról, hogy szükség lenne egy új csarnokra, majd 2017-ben Baranya Megyei Közgyűlés arról is döntött a parlamenti képviselő javaslatára – aki akkor elnöke volt a megyei testületnek -, hogy a szigetvári csarnok megvalósulása érdekében engedélyes tervek elkészítésére forrást biztosít. Vass Péter szigetvári polgármester közbenjárásával pedig a város biztosította az építési területet. 2021 év végén született meg a döntés a beruházás finanszírozásáról, miután hosszú lobbifolyamatnak köszönhetően sikerült végül elérni a kormánytámogatását.

Nagy Csaba elmondta, hogy az épület megépítéséhez megvannak a szükséges forrásokat, a belső kialakításhoz, eszközök beszerzéséhez még dolgoznak a további finanszírozás érdekében, de bíznak abban, hogy sikerrel járnak.

Nagy előrelépés ez a projekt az egyesület számára, ugyanis a több mint 100 éve működő szakosztály soha nem rendelkezett saját teremmel. Szigetváron már szinte mindenhol tartottak edzést a vár udvarától az iskolai tornatermekig.

A sportszervezet rengeteg rangos versenyen indult, jelenleg 99 országos bajnoki címmel büszkélkedhetnek. A Módos család három generációja végez utánpótlás-nevelő munkát a városba, Módos János olyan sportolókat nevelt ki, akik olimpián, világ- vagy Európa-bajnokságon 21 érmet szereztek, valamint 87 magyar bajnoki címet szereztek.

Módos Csaba elmondta, óriási lehetőség ez a szakosztálynak, mert 1911 óta nem volt saját termük, mindig helyszín problémákkal küszködtek, de most az új létesítmény további sikerek felé fogja vezetni a szakosztályt.

– Nem csupán egy birkózótermet szerettünk volna, hanem egy igazi szabadidős tevékenységeknek otthont adó, nyitott sportcentrumot sportparkkal, szaunával, edzőteremmel. Szeretnénk, ha minél többen sportolnának, megpróbálunk minél több gyermek kerüljön be ebbe a rendszerbe – tette hozzá a vezetőedző.

A csarnok a Szent István Lakótelepen lesz a volt leánykollégium szomszédságában, közel az általános iskolához és az óvodához. Egy teljesen új épület fog megépülni, irodával, raktárral, öltözőkkel, mosdókkal.

Az alapkőbe rejtett időkapszulában helyett kapott a Dunántúli Napló aznapi száma, a támogatói okirat, valamint Módos János életútjáról szóló kiadvány, a Magyar Ezüst Érdemkereszttel és Mester-M díjjal is kitüntetett szakember karrierjének legbüszkébb pillanata volt, amikor unokája, Módos Péter a kötöttfogású birkózók 55 kilós súlycsoportjában felállt a 2012-es londoni olimpia dobogójának harmadik fokára.