Kezdőlap Sport Sikeres évet ...

Sikeres évet zártak a Dél-Zselic SE birkózói

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országos rangsor első felében végeztek, a 15. helyet szerezték meg a 2021-es tabellán. Az elmúlt 20 év eredményeiről és az egyesület további céljairól beszélgettünk Kupusz Mátyás vezetőedzővel.

„A 200 csapatból 15. helyen végezni nagy elismerés számunkra. Vidéki egyesületként sikerül évek óta a rangsor elejére kerülni, előttünk csak fővárosi és megyeszékhelyek egyesületei végeznek. A 2021-es eredmények a karantén miatt lecsökkentek, azok a csapatok kerültek előtérbe akiknek olimpiákról, nemzetközi versenyekből vannak helyezései, ám ennek ellenére mi a hazai versenyekből is össze tudtunk szedni elég pontot ahhoz, hogy előkelő helyen végezzünk a tabellán. Utánpótlásnevelő egyesületként 7 diákolimpiai országos bajnokunk lett, valamint 3 magyar bajnoki aranyérem mellett számtalan ezüst és bronz érmet is gyűjtöttünk.

A csapatban több válogatott szintű versenyző van, 2021-ben 2 utánpótlás korú növendéket, egy fiút és egy lányt is meghívtak a Kozma István Birkózó Akadémiára, hogy ott folytassák tanulmányaikat és a felkészülést a versenyekre. Az egyesület legeredményesebb versenyzője Kovács Buda U23 magyar bajnok, felnőtt és junior korcsoportban ezüst és bronzérmekkel gazdagította az évben a csapatot.

Az egyesületet 2001-ben alapította Tomsics István és Rajczi Rudolf, szülői kezdeményezésre. Országosan elismert új edzésmódot hoztak be a szigetvári birkózásba, ami nagyon eredményessé tette a csapatot. Az évek során rengeteg magyar bajnokot és válogatotti versenyzőt adtak a magyar birkózásnak. A 20 éves jubileumra átalakult az egyesület szervezete, Rajczi Gergő Roland maradt az egyesület elnöke, mellette Tomsics István lépett elő szakmai vezetőnek, még Kupusz Mátyás a vezetőedző feladatokat látja el.

„Utánpótlásnevelő egyesületként mindig is az iskolás korú gyerekek felkészítését és versenyeztetését tartottuk szem előtt. Szigetváron, egy hátrányos helyzetű térségben foglalkozunk a gyerekekkel, így sok mindent nekünk kellett megteremteni a környéken, ami a legtöbb nagy csapatnál adott volt. Felzárkóztatott gyerekekkel mégis olyan eredményeket tudtunk elérni, mint azok az egyesületek ahol az alapok megvannak. 2016-ban szemléletváltás következett, gyermeközpontúbbá, élményalapúvá tettük az edzéseket, új módszerekkel, innovációkkal motiváltuk a gyerekeket és magunkat is, ami akkor új lendületet adott.”

Folyamatos fejlődő tendenciát mutat az egyesület, egyre több gyereket próbálnak bevonni és az edzők minden tudást megosztanak, ami által egyre jobbá válik a csapat, amit a rangsorban elfoglalt helyük is jól mutat.

„Szeretnénk tovább vinni ezt a nevelőmunkát, minél több gyereket el szeretnénk juttatni a Kozma István Birkózó Akadémiára, ahol az ország legjobb birkózóit nevelik. Utánpótlásnevelő egyesületként a tehetségazonosítás és a tehetséggondozás a fő irányelvünk. Általános iskolás tanulók mellett középiskolásokkal és egyetemistákkal is foglalkozunk, akik már a felnőtt mezőnyben képviselik az egyesületet. Egyetemistáknak és középiskolásainknak igyekszünk minden feltételt megteremteni ahhoz, hogy sikereket érhessenek el a sportban, sokaknak pályázati lehetőségeket keresünk és forrásokat teremtünk. A jövőben minél jobb egyéni és csapat eredményeket szeretnénk elérni és a versenyzőbázisunkat újabb térségek bevonásával igyekszünk bővíteni. A célunk, hogy minél több gyerekkel megismertessük a birkózást és a birkózás szeretetét.”

Az anyaegyesület Szigetváron működik, de több kihelyezett szakosztály is van, Sásdon, Nagydobszán, Mindszentgodisán, Szentlászlón, Somogyapátiban, Magyarmecskén, Mozsgón is tartanak és tartottak már edzéseket az évek során. A kihelyezett helyszíneken zajlanak az edzések és a tehetséges birkózókat Szigetvárra invitálják, hogy ott folytassák a felkészülést.

„Ez egyfajta kitörési lehetőség a gyerekeknek. Rendszeresen tartunk edzőtáborokat itthon és külföldön is, kiemelném ezek közül a Mátrában zajló szlovákiai és horvát tengerparti edzőtáborunkat, ami egyedülálló az országban. Sok gyerek ilyenkor látja először a tengert. Ezen kívül részt veszünk nemzetközi versenyeken is, ahol versenyzőink számot adhatnak a tudásukról, képviselhetik az egyesületüket, az országukat és saját szülőfalujukat is.”

Az egyesület ovitornát és grundbirkózást is tart a kisebbeknek, ami nem csak mozgásélményt kínál az óvodás korosztálynak, de átmenetet is képez a játék és a birkózás között.

„A kisgyermekek képzése élményalapú, ezért szeretik a gyerekek, ismerik a térségben a csapatot és az edzőket, így könnyebben jönnek el kipróbálni ezt a sportágat. Testnevelőtanárként ismerve a környezetet és a helyi viszonyokat könnyebben toborzunk az iskolákban. Az ovitorna során játékos fejlesztő edzéseket tartunk, és ha a grundbirkózásnál is megmarad a kedv és a teherbírás a gyerekekben, akkor térünk át a birkóra. Jellemzően azokból válnak a kimagasló tehetségek, akik végig járják ezeket a lépcsőket.”

A 20 éves jubileum alkalmából az egyesület egy nagyobb rendezvény keretében ünnepelte az elmúlt 20 év sikereit és régi sportolóit, bajnokait centenáriumi díszoklevéllel jutalmazta.