Kezdőlap Sport Óriási elisme...

Óriási elismerés a szigetvári Pap Biankának!

MTI/Illyés Tibor

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) szavazatai alapján a szigetvári úszó, paralimpiai aranyérmes Pap Bianka kapta meg a nők között Az év fogyatékos sportolója díjat. A 64. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki.

-Már kiskoromban is imádtam a vízben játszani, így a víz szeretete már a kezdetektől jelen van az életemben. 2008-ban kezdtem el rendszeresen úszni, miután eltörtem a lábamat. A szigetvári edzőmtől sok bátorítást kaptam, ő figyelt fel a tehetségemre. Már abban az évben meg is nyertem az első versenyemet Pécsen, így a sikerélmény is megvolt ahhoz, hogy komolyabban kezdjek el foglalkozni ezzel a sportággal – mesélte még a tokiói paralimpia előtt a kiválóság a TémaBaranya.hu-nak.

A paralimpiai döntőben esélyt sem hagyott ellenfeleinek, már az első ötven méter végére jelentős előnyt szerzett, a második hosszon pedig senki sem tudta megközelíteni őt. Ebben a számban világ- és Európa-bajnok, a riói paralimpián pedig második volt.

Úgy fogalmazott a győzelem után, hogy “magyarok vagyunk, nem a gyorsaságunkról vagyunk híresek, hanem inkább az állóképességünkről”.

A csütörtöki gálán a fogyatékos sportolók versengésében a kajakos Kiss Péter Pál győzött a férfiak között, aki szintén aranyérmes voltak a tokiói paralimpián. A csapatok versenyében a női kerekesszékes vívóválogatott lett az első.Az Év sportolója díjat a férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok kardozó Szilágyi Áron, a nőknél pedig a négyessel győztes, egyesben ezüstérmes kajakos Csipes Tamara kapta meg.

 Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a tokiói játékokon bronzérmes női vízilabda-válogatott lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a Kozák Danuta, Csipes, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású női kajaknégyes győzött. Az edzők között Decsi András, Szilágyi és japán fővárosban bronzérmes férfi kardválogatott edzője kapta a legtöbb szavazatot

Az év sportpillanata Fiola Attilának a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon a világbajnok franciák ellen lőtt gólja lett. Az MSÚSZ-életműdíját a legidősebb válogatott labdarúgó, a 94 éves Raduly József kapta meg.