Kezdőlap Sport Olimpiai bajn...

Olimpiai bajnokok motiválták a siklósi gimnázium tanulóit

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus-járvány következtében bevezetett szigorítások részeként közel egy éve részesülnek digitális oktatásban a középiskolai diákok. A digitalizáció adta lehetőségek ellenére egyvalamit mégis nehéz pótolni: a személyes kontaktust. Ezen igyekeztek különleges megoldással javítani az intézményben.

A valós, fizikai megtapasztalás hiányával a bezártság érzése a mindennapi élet része lett.

– Az online világ, az online oktatás, a bezártság, a betegségtől való félelem, vagy az, hogy a diák nem tud az osztálytársaival találkozni, nyilván hat a közérzetre. Hat a motivációra – jegyezte meg a Téma Baranyának Fischer Zsolt, a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője.

Az iskolában való személyes jelenléttel sokkal több interakcióba kerül a tanuló. Ezek hiánya a diákok alulmotiváltságát eredményezte, mely az oktatók számára is megoldást sürgetett.

– Azt vettük észre, hogy a gyerekek motivációja és hangulata is visszaesik – mondta oldalunknak az igazgató, továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a média nem mindig a megfelelő példaképeket kínálja a fiataloknak.

A diákok körében tapasztalható alulmotiváltság megoldására jelentkezett az intézmény a Honvédelmi Sportszövetség és a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének közös programjára. Ennek keretén belül a gimnázium 9.a és 11.a osztályának a tanulói az egyesület tagjaival, többszörös olimpiai bajnokokkal beszélgethettek interaktívan élőben.

A két osztály számára így az országban szinte elsőként vált lehetővé, hogy Kőbán Ritával, kétszeres olimpiai bajnokkal és dr. Hegedűs Csabával, olimpiai bajnok birkózóval találkozhassanak az online térben. Az előadások alatt először egy sportkommentátor segítségével lebonyolított előadást hallgathattak a sportolóktól pályafutásukról és sikereikről, majd a diákok tehették fel kérdéseiket.

Polgár Judit sakkolimpikon és dr. Kamuti Jenő kétszeres olimpia ezüstérmes tőrvívó

Az első körben tartott online előadások az egyesület és a gimnázium számára is eredményesnek bizonyultak, így a márciusban tartott folytatásban további két osztály kapott arra lehetőséget, hogy csatlakozzanak az online beszélgetésekhez. A második felvonásban a tanulók dr. Kamuti Jenővel, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívóval és Polgár Judittal, nemzetközi nagymester, minden idők legsikeresebb női sakkozójával értekeztek.

A motivációs beszélgetésekben a tanulók az olimpiai bajnokok emberi arcát ismerhették meg. A sportolók a jelenlegi életük mellett a pályafutásuk alatt megtapasztalt nehézségeket és sikereket mesélték el, illetve azt, hogy kellő kitartással igenis elérhető a vágyott helyezés.

-Nagyon szerettem volna, ha ezek az emberek lennének az elsődleges példaképek. A sport az egyik legjobb jellemformáló, akaraterősítő tevékenység, ami megmutatja hová képes eljutni az ember azon áldozatok árán, amiket azért hoz meg, hogy sikereket érjen el. Nagyon jó nevelő is, hiszen a legtöbb sportágban csapatban kell szerepelni és gondolkodni. Így a sportolónak alakulni kell a társához, a csapatához, ami által a jelleme is formálódik – emelte ki Fischer Zsolt. Az intézményvezető végezetül hozzátette: reményeik szerint a járványhelyzet javulásával élőben is találkozhatnak példaképeikkel a diákok.