Kitartás, tehetségSiklós
Kezdőlap Sport Nem áll meg a...

Nem áll meg a világbajnoki címig

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Míg korosztályában a legtöbb gyerek a hétvégéjét játékkal és a barátokkal tölti, addig a 12 éves siklósi Katona Ákos havonta kétszer-háromszor hajnalban kel és kilométereket utazik, hogy versenyeken vegyen részt. Biztos és mindig támogató családi háttér, kitartás és elhivatottság: a siker elengedhetetlen része. A család számára a cél, hogy olimpikont adjanak a városnak. Hosszú út áll még előttük, de mindent megtesznek a siker érdekében.

Hogyan kerültél kapcsolatba az úszással?

– Nagyon eleven gyerek voltam. Próbálkoztam focival és kézilabdával is, de nem igazán fogtak meg. Majd édesapámék egyszer levittek az uszodába és azóta nincs megállás: hat és fél éve úszok.

Fiatal korod ellenére szép sikereket értél már el, milyen eredményekkel büszkélkedhetsz?

-Jelenleg háromszoros Országos Régió Bajnoki címmel és több dobogós helyezéssel rendelkezem. Számtalan hazai és nemzetközi versenyen végeztem az első helyen és választottak meg korosztályom legjobb úszójává. Több alkalommal a Nemzet Fiatal Tehetségei közé választott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Uniqa Biztosító Zrt. gyermek Sportnagykövete vagyok.

Milyen terveid vannak a jövőben az úszással?

-Az úszás jelenleg is az életem legmeghatározóbb része és mindenképpen az is marad. Jelenlegi kitűzött célom, hogy legalább egy világbajnoki címet elérjek.

Az úszás mellett az iskolában is remekül teljesítesz, az ide tanévet is kitűnő átlaggal végezted. Hogyan tudod összehangolni a kettőt?

– Szerencsésnek tartom magam, mert azt tapasztalom, hogy gyorsan tudok tanulni. Így nem vesz el tőlem olyan sok időt, mint bárki mástól. Az úszás maga is támaszt nyújt ebben, mert segítségével kontrollálni tudom magam és megtanít arra, hogy sok szorgalommal jó eredményeket lehet elérni. Az úszás számomra kikapcsolódást is jelent, s szerintem ha valaki megszereti, nem tudja abbahagyni.

A nyár és a szigorítások feloldásával együtt a versenyek is elindulnak. Hogyan készülsz ilyenkor?

– Általában reggel hétkor kelek. Elsőként szárazföldi edzésem, illetve bemelegítésem van, utána következik az úszás. Délután ugyanez ismétlődik, amit a vacsora utáni nyújtás egészít ki.

Úszás, tanulás, készülődés a versenyekre. Ha néha könnyebben is veszed az akadályokat, akkor is szigorú menetrend szerint kell élned a mindennapjaidat. Mennyire jár ez lemondásokkal?

– Valóban sok lemondással jár. Nem jut annyi idő játékra, mint másnak. Sokszor kell feladnom a barátokkal való hétvégi találkozásokat is. Persze igyekszem összeegyeztetni a kettőt, így annyira nem bánt. Azt is látom, hogy a barátaim elfogadják, hogy az úszást választottam, és nem ér hátrány, ha néha kihagyom a találkozásokat.

A fiatal úszó kiemelkedő sport- és tanulmányi eredményeiért kapott nemrég elismerő oklevelet az emberi erőforrások miniszterétől. „A Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2020” kitüntetést Nagy Csaba országgyűlési képviselő és Riegl Gábor polgármester adta át a siklósi várban.