Kezdőlap Sport Elismerték a ...

Elismerték a siklósi úszótehetséget!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újra elnyerte a sikeres fiatal úszó, a siklósi Katona Ákos az állami tehetséggondozás ösztöndíját. A mindössze 12 éves srác – aki már évek óta sportnagykövet – így immár negyedik alkalommal került be a tehetség program támogatottjai közé. 

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. A programmal kiemelt lehetőséget adnak a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére. A 12 esztendős tehetség, Katona Ákos immár negyedjére nyerte el a program ösztöndíját az Emberi Erőforrások Minisztérium pályázatán.
Édesapja, Katona Csaba lapunknak elmondta, hogy az elmúlt öt esztendőben egyetlen év kivételével mindig elismerték Ákost, hiszen amellett, hogy jeles tanuló, kiemelkedően teljesít az uszodában is, eredményes sportoló. 

A siklósi fiatal több úszásnemben is a korosztályában a legjobb nyolc között van a hazai ranglistán, rengeteg versenyen szerepelt sikerrel, nemrég Szegeden  Modern Városok Kupáján szerzett bronz-, ezüst-, és aranyérmet, de már úszhatott együtt Cseh László olimpiai ezüstérmessel, többszörös Európa- és világbajnokkal. 


Naponta egy edzésre jár szüleivel Pécsre, azért nem kettőre, mert nem szeretnék, hogy ha idő előtt kiégne. A cél az, hogy felnőttként is szeressen sportolni, és a tanulásra is legyen ideje, főiskolai, vagy egyetemi diplomát szerezzen. A napjai úgy állnak össze, hogy reggel elmegy iskolába, majd onnan edzésre és azt követően leül tanulni este. Rendkívül céltudatos, a sportba vetett szorgalmát talán édesapjától, a tanuláshoz szükséges szorgalmat pedig édesanyjától örökölhette. 

A fiatal srác – aki Bakó Pál nevelése – a Magyar Úszó Szövetség által alapított Jövő Bajnokai tehetségprogramba is bekerült, ami az utánpótlás-válogatott szintnek felel meg. Szintén megkapta a Duna-Dráva Cement Kft. DDC a Tehetségekért ösztöndíjprogram ösztöndíját is, valamint már négy éve az Uniqa Biztosító gyermek sportnagykövete.     

A család részéről köszönet illeti Ákos iskoláját is, hiszen a tanárai is nagyon támogatják abban, hogy eredményes sportoló legyen, valamint köszönik Jancsik Árpádnak és a PSN edzői kollektívájának az edzés lehetőségeket, foglalkozásokat.