Kezdőlap Sport A sport is le...

A sport is lehet ablak a külvilágra

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Harkányban tartotta a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetség (FODISZ) Baranya megyei szervezete idei évi szabadidősport rendezvényét.

A több éves hagyománnyal bíró eseményt minden évben más településeken rendezi meg a szövetség Baranya megyei tagozata. Céljuk, hogy a sportolás mellett a megyével is ismerkedjenek a gyerekek. A szabadidős jellegű sporteseménynek nincs kötött továbbjutási része.

„Nem ragaszkodunk a játékszabályokhoz, azokon, ha szükséges módosítunk, hogy látványosabb, egyszerűbb és élménydúsabb legyen a gyerekek számára”- mondta el lapunknak Faludi László, a FOBMSZ elnöke. A szövetség hitvallása szerint az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek barátokat és értékes ismeretségeket nyerjenek. Továbbá kapcsolódás a környezethez és a külvilághoz. Ennek értelmében a rendezvények sosem csak a sportról szólnak, azokat mindig egyéb kísérőprogramok vagy akár ajándékok is színesítik.

A tanév kezdetén, kora ősszel tartott eseménnyel a sportszövetség célja, hogy kedvet adjanak a fiatalok számára a sportoláshoz, illetve, hogy a későbbiekben a profibb versenyeken is részt vegyenek. A Baranyai megyei elnök kiemelte: mindig nagy örömmel jönnek a gyerekek és az egyik csúcspontja az éves rendezvénysorozatuknak. A minap megtartott sportnapon mintegy 120 gyerek vett részt.

A koronavírus-járvány miatt két évig kihagyott sportesemény mostani megrendezése különösen nagy öröm a FODISZ Baranya megyei szervezete számára. A következő hónapokra bizakodóan tekintő szövetség reméli, hogy a negyedik hullám alatt nem kell az iskolák bezárásától és a rendezvények elhalasztásától tartaniuk az idei évben.

A megyei programok évi két-négy eseménye mellett országos és regionális integrált rendezvényekkel várják a gyerekeket. A szabadidősport mellett pedig a Fogyatékosok Magyarországi Versenysport Szövetsége (FOVESZ) működteti a hazai versenyportot a fogyatékossággal élő fiatalok számára.