Kezdőlap Sport A régió egyik...

A régió egyik legjobb Steel Challenge lövésze

A szigetvári sportlövész már több alkalommal szerzett dobogós helyet versenyeken. Balogh Béla mesélt lapunknak a sportágról. Interjúnkból kiderül, mi is az a Steel Challenge, milyen kihívásokat, lehetőségeket és persze élményeket tartogat a lövészet azoknak, akik ezt a sportot választják.

Mióta foglalkozol lövészettel, miért kezdtél bele ebbe a sportágba?

-Hétéves koromban édesapám tanított meg lőni. Rengeteget gyakoroltam egy légpuskával. A következő állomás már a hadsereg volt, ahol ejtőernyős felderítőként szolgáltam. Itt több fegyvertípust is megtanítottak kezelni, például gépkarabélyt, mesterlövészpuskát, géppuskát, pisztolyt. Nagyon sokat jártunk le a laktanyában lévő földalatti lőtérre szituációs lövészetet gyakorolni. Egy kivetítőn jelentek meg képek a különböző helyzetekben ábrázolt ellenséges katonákról, ezekre kellett célozni, ami nagyon tetszett. Azt, hogy jelenleg ilyen szinten lőhetek, a volt katonatársaimnak köszönhetem, ők alapítottak egy sportcélú lövészklubot, ahova beléptem. Aztán egy idő után kerestem a határaimat, így találtam rá a Steel Challenge-re.

Mi is az a Steel Challenge, miben különbözik a szimpla lövészettől?

-A Steel Challenge egy Amerikából induló sport (1981), ami egyesíti a gyorsaságot és a pontosságot. Öt fémből készült célt kell eltalálnod a lehető legrövidebb idő alatt. Ezt az öt célt ötször egymás után kell meglőni – ez egy pálya. A versenyek általában 3-8 pályából állnak. Az idők összeadódnak, és akinek kevesebb, az nyer. Pisztollyal és puskával is lehet lőni és ezeken belül is van nyílt irányzék és optika. Én pisztolyt használok.

Amatőr vagy profi szinten űzöd ezt a sportágat, részt veszel-e versenyeken?

-Amatőr szinten versenyzem, azaz nem kapok pénzt ezért. Amerikában sok komoly versenyzőnek saját lőtere van. Lelépnek a teraszukról, és máris a terepen vannak. Teljesen más hagyományai vannak ott a lövészetnek, mint bárhol máshol a világon. Lőszer- és fegyvergyárak szponzorálják a legjobbakat, hatalmas pénzeket és lőszeradagokat juttatva nekik.

Mit ad neked ez a sportág, miért szereted?

-Elképesztően kikapcsol. Ha kimegyek lőtérre edzeni, akkor megszűnik a külvilág. Ott nem lehet másra figyelni, csak a lövészetre. Nagy a fegyelem, állandóan észnél kell lenni, hiszen ezt máshogy nem lehet biztonságosan csinálni. Ezzel mindenki tisztában van, akinek fegyver lóg az oldalán. Fejleszti az összpontosítást, a kitartást, az akaraterőt. Ez is ugyanolyan, mint minden más az életben. Napról-napra beleteszed az energiát és egyszer csak elkezdenek jönni az eredmények. Továbbá elképesztően jó a közösség! Nekem nagyon sokat segítenek nálam jobb lövők. Mindig lehet mit tanulni.

Milyen eredményeket értél el eddig?

-Tavaly kezdtem versenyezni, de már 17 megmérettetésen vettem részt eddig. Igyekszem minél több jó helyet begyűjteni. Tavaly a magyar bajnokságon 19. voltam, idén egy ugyanolyan erősségű mezőnyben, már hetedik. Tavaly októberben a Mecsek Lőklub versenyét megnyertem. A tavasz elején Kaposváron négy pisztoly-kategóriában indultam és mind a négyet meg is nyertem. Versenyeztem Kiskőrösön, ahonnan első és harmadik helyet hoztam el, legutóbb egy pécsi versenyen nagy kaliber pisztolyban harmadik lettem, kis kaliberben pedig második. Több versenyen vettem részt Budapesten a Celeritas lövészklubban, ahol szintén elértem pár dobogós helyet. Továbbá megszereztem a nagymesteri minősítést és lövészetvezetői tevékenységet is folytathatok.

Mennyire népszerű jelenleg Magyarországon és a régióban?

-Egyre népszerűbb. A sportág itthoni nagyágyúi sokat tesznek azért, hogy minél több ember megismerje és megszeresse a steel challenge-et, és egyébként a lövészsportokat. Valahogy mi magyarok, ebben is jók vagyunk. Olyan lövőkkel versenyezhetek, akik hatszoros, nyolcszoros Európa-bajnokok, vagy ott vannak az európai élmezőnyben. László Endre, Tanács Gábor, vagy éppen akivel sokat járok versenyekre dr. Eördögh Attila. Sokan azt gondolják, hogy a lövészet csak a katonák, a rendőrök vagy a vadászok sportja, de sok embert vonz ez a sportág, vannak közöttünk orvosok, grafikusok, bankárok, cukrászok is.

Mi kell ahhoz, hogy valaki lövészettel foglalkozhasson?

-Ez egy összetett dolog. Elsősorban tagnak kell lenned egy lövészettel foglalkozó sportegyesületben. Én a Baranyai Tűzerő Taktikai Lövészsport Egyesület tagja vagyok. A mi egyesületünknél különböző tanfolyamok keretein belül megtanítanak lőni – akkor is, ha semmiféle előképzettséged sincs. Ezután, el kell indulnod valamilyen versenyen, ahol minősítést kell szerezned. Aztán a következő állomás a sportorvos, aki különböző vizsgálatok után engedélyezi a versenyzésre való alkalmasságot, valamint beutal pszichológiai vizsgálatra is. Utóbbit kétszer is meg kell ismételni, minimum fél év eltéréssel. A fegyver nem játék, azonnal kiesel a rostán, ha a pszichológus úgy ítéli meg, hogy neked nem való fegyver a kezedbe! Ha ezeken mind sikeresen túlestél, akkor vehetsz magadnak saját fegyvert, és különböző szabályok betartásával otthon is tárolhatod.

Mi a helyzet a gyakorlással?

-Ez a kiindulási állapot. Aztán erre jön a további edzés, ami két részből áll. Nekem szerencsém van, mert a több évnyi küzdősport nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az alapok rendben legyenek, úgymint a kitartás, vagy a mozgáskoordináció. Van egy úgy nevezett szárazolás része, amit otthoni körülmények között is lehet csinálni. Ez a fegyverelővétel, célváltások, mozdulatok begyakorlása. A másik része pedig a lövészet, amit természetesen csak a lőtéren lehet gyakorolni. Ahol néha igazán ki kell lépj a komfortzónádból. Ha kimegyek edzeni, van, hogy másfél óráig építek egy pályát. Télen fázom (kabátban nem lehet lőni ezt a sportot), nyáron folyik rólam a víz. Mindezeket el kell viselni az eredményekhez.

Mik a távlati céljaid?

-Bekerülni itthon a top lövők „ligájában”. Továbbá kijutni az Európa – bajnokságra. Valamint segíteni elindulni azoknak, akiknek tetszik a lövészet. Nem konkrétan a Steel Challenge-re gondolok, hanem úgy általánosságban a lövészetre. Segítek azoknak, akik itt, a környéken szeretnék megismerni ezt a sportágat, de nem tudják, hogy hogyan álljanak neki, hova menjenek, milyen lehetőségeik vannak, hogyan edzenek és versenyezzenek.

Kinek ajánlod ezt a sportot?

-Azoknak, akik szeretik a pörgős, nagy koncentrációt igénylő, komoly dolgokat, akik szeretnek nehéz feladatokat megoldani, akik szeretik az érdekes, határozott sportokat.

A közelben hol van lehetőség lövészetet gyakorolni?

-A legközelebbi lövészet Pécsen van, de Kaposváron, Dombóváron, és a nagyobb városokban már lehet ezt a sportot gyakorolni. Számomra nagy öröm, hogy Szigetváron is épül Honvédelmi Sportközpont a közeljövőben. Remélem lesz lehetőségem ott edzeni. Szeretném több emberrel megszerettetni a lövészetet. Régen egyszerűbb volt, mert a férfiak bevonultak katonának, ha nem is komolyabb szinten, de azért tudták mi az a fegyver. Ma ez már nincs így, mert legtöbbször csak videojátékokban, vagy filmekben látnak egy – egy darabot. A lövészet nem játék, oda kell figyelni az utasításokra, ezért erős nevelő hatása van. Komoly önfegyelemre és összpontosításra tanít.