Kezdőlap Sport 11 évesen kez...

11 évesen kezdte a versenyzést, nemrég pedig felesége navigátorként ült mellette!

Szinte minden kisfiú arról álmodik, hogy autóversenyző lesz. Hogy ő is ott lehessen a pályán, bütykölhesse a kocsikat, és az elsők között érhessen, be a célba. A siklósi Paczur Dominik tizenegy évesen már versenyzett, és alig várta, hogy a jogosítvány megszerzése után elinduljon a rallysok között. Sok szép emléket őriz a versenyekről, főleg, hogy felesége ebben is társa volt.

Hogyan kezdődött nálad a versenyzés?

-Apukámmal jártunk ki versenyeket aztán ő később helyi versenyeken is elindult. A Siklósi Autó Motor Sport Egyesület szervezésében megrendezett versenyek voltak ezek. Rögtön megfogott az egész, a rally a légköre, a baráti hangulat nagyon tetszett. Az az önzetlenség, amit ott tapasztaltam. Ha valakinek gondja volt, mindenki segített, ott volt.

Mikor kezdted el? Ki volt az, aki oktatott?

-Édesapám tanított meg vezetni, és tizenegy-tizenkét évesen indultam először versenyen szülői beleegyező nyilatkozattal. Eleinte Szabó Viktor ült mellettem, ő segített abban, hogy megtanuljam, hogyan kell ezt az egészet csinálni. Teltek az évek, fejlődött az autó, ahogyan én is, egyre jobban mentek a dolgok, és amikor tizenhét éves koromban meglett a jogosítványom, onnantól már rendesen a mezőnyben is részt vehettem, mert addig csak értékelésen kívül.

Milyen autóval indultál a rally versenyeken?

-Egy Lada 2101-es autó volt, egészen idén júniusáig az volt az autóm. Nemrég eladtam, mert egyelőre kiszálltunk a versenyzésből. Kevesebb lett a szabadidőm, nem tette lehetővé, hogy folytassam. Más dolgokra koncentrálunk: házfelújításra, és decemberben érkezik a kislányunk. Az elmúlt másfél-két évben már komolyabb szinten versenyeztünk országosan. Sok időt és pénzt vett igénybe, ezért most fel kellett függesztenünk.

Ha ki kellene emelned egy eredményt, akár azért, mert korán szerezted meg, vagy azért, mert erős volt a mezőny, melyik lenne az?

-Van több ilyen is. 2019-ben el tudtunk indulni a Mecsek Rallyn, az nagy élmény volt. A párom navigált a Rally 3-as versenyeken, ami már egy komolyabb szint volt az amatőr után. Ott sikerült abszolútban és kategóriákban, illetve év végi összesítésben is elég jó eredményeket elérnünk.

Mit lehet tudni, hányan foglalkoznak országosan a rallyzással? Mennyire népszerű sport ez?

-Nagyon sokan, országos szinten több ezren. Ez lebomlik Rally 1, 2, 3 kategóriára, plusz Historic-ra. Mi Rally 3-ban indultunk, az úgy 100-150 versenyzőt mozgat meg. Meg van adva, hogy mondjuk nyolc versenyből hatot kell teljesíteni ahhoz, hogy a bajnokságban értékelve legyél. Ezek az ország különböző pontjain vannak. Kell egy szervizcsapat, sofőr, navigátor és az autó. Nálunk minden adott volt, a párom volt a navigátor, volt egy egyesület, a sógorommal együtt jártunk versenyekre. Neki is a párja navigált.

Milyen a vezetési stílusod? Hogyan jellemeznéd magadat?

-Mindig szerettem lágyabb gumival és autóval menni, hogy ne legyen olyan feszes. Legyen benne egy kis mozgás, de törekedtünk arra is, hogy gyorsan menjünk. Össze sem lehet hasonlítani a mindennapi vezetést azzal, mikor az ember a versenypályán van. A pályán nagyon sok olyan esemény tud megtörténni, illetve olyan tapasztalatokat szereztem ott, amiket a mindennapokban a balesetek elkerülésére tudok használni.