Riegl Gábor: A siklósiak megkérdezése nélkül nem szabad irányokat kijelölni

Péntek óta konzultációs íveket találhatnak a siklósiak a postaládájukban. A városban eddig szokatlan megkeresési forma Riegl Gábor kormánypárti polgármesterjelölt nevéhez köthető; a fiatal mérnökember véleménye az, hogy a siklósiak megkérdezése nélkül nem szabad irányokat, célokat kijelölni, ezért a visszaérkezett válaszokat kiértékeli és beépíti a készülő városvezetői programba.

Hónapok óta folytat beszélgetéseket, megbeszéléseket Riegl Gábor siklósi polgármesterjelölt a városlakókkal: az utca emberével, diákokkal, nyugdíjasokkal, vállalkozókkal, cég- és intézményvezetőkkel annak érdekében, hogy tisztább képet kapjon a problémákról és a lehetőségekről. „Szerettem volna ugyanakkor minél több véleményt, javaslatot begyűjteni, ezért a személyes kapcsolatfelvétel mellett döntöttem, így merült fel egy papíralapú konzultáció gondolata” – magyarázta megkeresésünkre a polgármesterjelölt.

A konzultáció keretében a siklósiak a postaládájukba bedobott borítékban találhatnak egy bemutatkozó kísérőlevelet Riegl Gábortól, valamint egy kérdőívet, amely 8 feleletválasztós és egy kifejtendő kérdést tartalmaz. „Ezek mind a város jövőbeli céljaira, fejlesztéseire irányulnak” – mondta a jelölt, kiemelve, hogy a folyamatban lévő programalkotásnak ezek mind fontos elemei, mondhatni, mérföldkövei, ugyanis a visszaküldött kérdőívek válaszait összegezve, kiértékelve beépíti azokat a végleges programjába. „Így lesz a programom tényleg a siklósiaké, a mi közös programunk, ettől lesz az kerek egész, és hiteles”.

Alulról építkezés, közös tervezés

Riegl Gábor kiemelte: az évek során „a városunkban megszokott gyakorlattal szemben” ő az alulról építkezésben, a közösségi tervezésben hisz; „azt gondolom, hogy a lakosság megkérdezése nélkül nem szabad irányokat, célokat kijelölni” – szögezte le. A polgármesterjelölt úgy látja, hogy „jóval több gazdasági és iparfejlesztési lehetőség van a városban, mint amennyit a városvezetés az utóbbi ciklusokban ki tudott aknázni. Jelentős lemaradásban vagyunk a többi várossal szemben”. Az elmúlt 6-8 évben nem történt komolyabb léptékű fejlesztés Siklóson – jelentette ki. „A városvezetés hosszú évek óta nem találta meg az utat a kormány által elindított gazdaságfejlesztési, otthonteremtési, energiahatékonysági- és egyéb programokhoz, anélkül pedig nem tudunk szintet lépni, nem tudjuk felemelni a várost” – mondta Riegl Gábor.

Hozzátette: elengedhetetlenül fontos, hogy új cégeket, termelő beruházásokat hozzanak Siklósra, valamint hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a városban már működő vállalkozások fejlesztési lehetőségeire is. Fontosnak látja azt is, hogy szorosabb, operatív együttműködés kezdődjön a város és az iparkamara, az agrárgazdasági kamara, a Pécsi Tudományegyetem, a régió meghatározó települései és a városvezetés között annak érdekében, hogy kapcsolódni tudjanak a fejlesztésekhez.

Magasabb bevétel, alacsonyabb kiadás, munkahelyteremtés

Mindenképpen azokat a programokat fogom előtérbe helyezni – részletezte a terveit Riegl Gábor –, amelyek eredményeként az önkormányzat a korábbinál magasabb bevétellel, és/vagy alacsonyabb kiadással tud számolni, „ez alapvető a fenntarthatóság szempontjából”. Azok minősülnek fontosabb beruházásoknak – magyarázta –, amelyek munkahelyeket teremtenek, és hosszú távon esetleg a népesség növekedését is segítik, „hiszen mindannyian látjuk azokat a rossz demográfiai folyamatokat, amelyek Siklóson végbementek az elmúlt évek során”. Riegl szerint érdemes megfontolni a jelenleg külföldön dolgozó siklósiak „hazahozatalát”, de munkavállalók, családok idecsábításával is lehet javítani hosszú távon a demográfiai helyzeten.

A kérdőív kitöltése csak néhány perc

Riegl Gábor nem titkolja: ő maga is merész vállalkozásnak tartja a konzultációs ívek kiküldését, ennek ellenére meggyőződése, hogy csak akkor lehet változást elérni Siklóson, ha ezekbe a kérdésekbe – mint fogalmazott – ő „beleáll” és az azok nyomán megjelölt célokért konzekvensen küzd.

A polgármesterjelölt szerint feltétlenül érdemes végigolvasni a kérdőívet, hiszen minden egyes kérdést külön kiértékel és a kitöltés sem igényel sok időt.

A kitöltött kérdőívek a csomagban található válaszborítékban ingyen visszaküldhetők, de fontos tudni, hogy azok a visszajelzések sem kerülnek a kukába, amelyek az augusztus 10-ei határidő után néhány nappal érkeznek be – hívta fel a figyelmet a polgármesterjelölt.

TéBa