Kezdőlap Siklós és Harkány Nehéz próbaté...

Nehéz próbatétel előtt állnak a szállodák

A drasztikusan megemelkedett alapanyag- és energiaárak komoly kihívások elé állítják a harkányi szállodákat is. Bár az ország sok más szálláshelyeivel szemben előnyt jelen a harkányi gyógyfürdő folyamatos üzemelése, mégis hatékony megoldásokat kell kidolgozniuk fennmaradásuk érdekében.

Kedvezőtlenül alakult az elmúlt három év a szálloda- és vendéglátóipar számára. Az előző két évben a járványügyi korlátozások, most pedig a többszörösére emelkedett gáz- és áramárak állítják nehéz helyzetbe. A felmerülő problémák mélyen érintik a harkányi szállodákat is. A Harkányi Gyógyfürdő mellett működő szálláshelyek számára előnyt jelent, hogy a város nem zárja be a fürdőt, mégis komoly költségkímélő megoldásokat kell kidolgozniuk.

„A gázár növekedése önmagában is nagymértékű energiaköltség növekedést eredményezett, de ehhez társult az a tény, hogy az eddigi távhő szolgáltató, a Harkányi Gyógyfürdő is felmondta a szolgáltatást. Így a gáz és a távhő által nyújtott összes energia mennyiségre vetítve nőtt a költségünk” – mondta el a Téma Baranya megkeresésére Puch Eszter, a Dráva Hotel ügyvezetője.

Az ügyvezető azt is hozzátette: „Kevesen beszélnek arról, hogy a szállodák esetében nem csak az energia költségek nőttek hatalmas tempóban az elmúlt időszakban. A hétről hétre vagy akár napról napra növekvő élelmiszer árak hatványozottan mutatkoznak meg az HoReCa szektorban, hiszen ránk nem vonatkoznak a hatósági árak. Az általuk nyújtott lakossági kedvezményt a termelők a HoReCa szektoron, azaz a hoteleken és éttermeken kompenzálják.” A szállodában negyedévente végeznek pontos mérést erre vonatkozóan, mely alapján a kínálatukban szereplő élelmiszerek átlagos ára január-szeptember között 87%-kal emelkedett.

A túlélést mindenképpen az őszi és téli foglaltság jelenti, így a teljes kikapcsolódást, ugyanakkor a legnagyobb energiaköltséget jelentő wellnes élmények szinte hiánytalan működését kell biztosítani. „A wellness felfűtése és az élményelemek, szaunák működtetése nem kérdés számunkra. A költségük nagyobb, ugyanakkor a vendégélmény nem sérülhet”– jegyezte meg Puch Eszter.

Némi mozgásteret adhat, ha energetikai korszerűsítéseken is átesett korábban egy szálloda. A Dráva Hotel esetében például már az épületet 2007-es építésekor úgy alkották meg az energetikai lehetőségeket, hogy az épület szárnyanként és szintenként is szabályozható hőmérsékletű legyen.

A szállodák fennmaradásában a most következő hónapok lesznek meghatározóak. A megfelelő tapasztalat, hozzáértés és a helyes működtetés kulcsfontosságú tényezője lesz a magas fűtésszámlák időszakának. Ahogy Puch Eszter is hangsúlyozta: „A magas állandó költségeket csak a magasabb vendégszámmal tudjuk ellensúlyozni. Még ügyesebben kell gazdálkodnunk, még jobb kínálatot és még magasabb színvonalú szolgáltatást kell nyújtanunk annak érdekében, hogy minél több vendég válassza a Dráva Hotelt.”

Címlapkép: pixabay.com