7 C
Pécs
szerda, április 14, 2021

Már féltávnál tartanak a várkerti beruházással

Ez is érdekes lehet

Várhatóan ezen a nyáron zárul le a siklósi várkert fejlesztését célzó „Zöldváras zöldváros” projekt. A siklósi várkert környezettudatos és fenntartható fejlesztését célzó TOP-program alapkőletételére még tavaly augusztusban került sor.

A felújítások célja, hogy új szolgáltatásokkal, az ide látogató turisták mellett a siklósiak számára is vonzó kikapcsolódási célponttá tegyék a várkertet; hogy a város legnagyobb zöldterülete a lakosság életének szerves részét képezze.

A környezet- és természetvédelmi szempontokat is érvényesítő infrastruktúra- és területfejlesztés jelenleg a várkertet és annak közvetlen határait érinti.

-A külső várbástya mögött 42 parkolóhely, a Batthyány utca végén pedig további kettő akadálymentesített parkolóhely lesz kialakítva, elektromos töltőállomással. A várkertben sor kerül sétányok, külső lépcsők felújítására és újak kialakítására is. A közvilágítást is kialakítják a sétányok azon részén, ahol ez eddig nem volt megoldva, illetve a meglévő rendszert is korszerűsítjük – nyilatkozta lapunknak Mátyás Róbert, a siklósi önkormányzat Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Osztályának vezetője.

A márciustól novemberig tartó turistaszezonban tematikus helyi piac várja majd a várkertben az érdeklődőket, de szolgáltatóház, gyermekjátszótér és rendezvénytér is része lesz a fejlesztésnek. Utcabútorokat és rekreációs elemeket is kihelyeznek.

-A szolgáltatóház, a gyermekjátszótér és a piac felőli területen – a könnyebb megközelíthetőség érdekében – megnyitjuk a látogatók előtt a várfalat, amelyre egy külső lépcső vezet majd fel. Ez biztosítja majd a kapcsolatot a külső parkolók és a belső terek között – fűzte hozzá Mátyás Róbert. A fal megnyitásával a belváros és a vár szimbolikus összeköttetése is cél.

Kiemelte: „Jelenleg a kivitelező által elvégzett munka 50 százalékos készültségű. A járványhelyzet szerencsére nem jelentett akadályt az építkezésekben, így a beruházás befejezését idén nyárra tervezzük”.

A kivitelezéssel kapcsolatos szerződés megkötésére 2020 nyarán került sor, a kivitelezési munkálatok tavaly augusztusban kezdődtek. A 350 millió forintos támogatás (plusz ráemelés és önerő közel 400 millió Ft summaösszeg) keretében megvalósuló beruházás befejeztével nem állnak meg a fejlesztések a várban: mindez csak egy állomása a vár komplex fejlesztését célzó önkormányzati terveknek. 

Legfrissebb hírek