Harkányban rendezték meg Baranya megye egyik rangos ökölvívó emlékversenyét

Két év kihagyás után Harkányban rendezték meg a Horváth Géza Ökölvívó Emlékversenyt. 11 klub 55 nevezője mérettette meg magát október 22-én a városi sportcsarnokban.

A baranyai ökölvívás egyik kiemelkedő személyiségének, Horvát Gézának a tiszteletére létrehozott emlékversenyt idén 20. alkalommal rendezte meg a PVSK a Baranya Megyei Ökölvívó Szövetség közösen. A most megtartott versenyt még két évvel ezelőtt hirdették meg, akkor a koronavírus-járvány miatt kellett lemondani a szervezést.

A nyílt ökölvívó versenyt U12, serdülő és junior korosztályban, mindkét nemben rendezték meg, amit Horváth Katalinnak, Horváth Géza lányának a közreműködésével nyitottak meg. Több mint 10 klub 55 nevezője érkezett az ország több részéről.

A két év szünet után, október 22-én, szombaton megtartott találkozó fontos állomás volt a baranyai szövetség életében, ugyanis nem csak a mérkőzés megrendezésének lehetőségét vesztette el a pandémia alatt : tavaly, 2021 augusztusában hunyt el Paku Lajos, aki hosszú évekig töltötte be a Baranya Megyei Ökölvívó Szakszövetség elnöki posztját. Az egykori nehézsúlyú ökölvívó 1972-ben Makóról érkezett Pécsre a PVSK csapatába, ahol 1979-től – az akkor visszavonult Horváth Géza után – látta el az edzői feladatokat. Irányítása alatt indult el az elődje, Pécs ikonikus ökölvívójának tiszteletére létrehozott Horváth Géza emlékverseny is.

A megyei ökölvívó szövetség idén, 2022 májusában választotta meg új elnökét, a PVSK egykori sportolóját, Pataki Pétert. A Mentőhajó Alapítványt is vezető elnök ökölvívó és thai box edzéseket, valamint sporttáborokat szervez Harkányban. 

Az alapítvány elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek segítésére alakult 2013-ban – mondta el Pataki Péter. Hozzátette: a Baranya Megyei Szövetség elnöki posztját azért vállaltam, mert a mindennapjaimnak részét képezi a sportág.

Meglátása szerint az esemény sikerességét mutatja, hogy míg korábban fél év alatt szervezték meg az emlékversenyt, most két hét állt rendelkezésre mégis szép számmal érkeztek nevezők. Jelenleg a jövő évi megmérettetéseket tervezik, melyek között – reményei szerint – nemzetközi versenyek is szerepelnek majd.