Kezdőlap Gazdaság Ezért érdemes...

Ezért érdemes Harkányban maradni

Bár márciusban lezárult Harkányban a fiatalok helyben maradását és lakhatását segítő program megvalósítási szakasza, a második – fenntartási – körben továbbra is pályázható lesz a támogatás. A cél a fiatalok elvándorlásának megállítása, helyben tartása, illetve diplomás fiatalok visszacsábítása.

Harkányban élni Jó! – Esély Otthon, Harkányban – ez az elnevezése annak a 156 milliós projektnek, amely fiatal felnőtteknek szól.

– A pályázat keretében több programot, képzést szerveztünk, állásbörzét, workshopokat tartottunk, de ösztöndíj elnyerésére is volt lehetőség. Ám a projekt kétségkívül legfontosabb eleme az volt, hogy a támogatásnak köszönhetően öt különböző méretű önkormányzati lakás felújítására is sor került – nyilatkozta dr. Markovics Boglárka harkányi jegyző.

A projekt kivitelezési szakaszában öt bérleményt újítottak fel és rendeztek be, és a felújított lakásokat pályázati úton hirdette meg az önkormányzat, a nyertesek maximum 24 hónapra kaphattak ingyenes lakhatási lehetőséget. Első körben az öt lakásban öten leltek otthonra, de egyikük saját lakást szerzett, helyére – szintén egy pályáztatási eljárást követően – egy kis család költözhetett be – mondta el a jegyző.

– A pályázat keretében megszervezett programok, ösztöndíjak, képzések mind-mind segítséget nyújtottak a helyben élő célcsoport számára vagy az egyéni kompetencia fejlesztésben, vagy a tájékoztatásban, fejlődési,- vagy szakmai lehetőségek felkutatásában. A két éves ingyenes lakhatás megteremtése pedig olyan egyedülálló lehetőség, olyan nagy és kivételes segítség a nyertes fiatalok számára, ami mindenképpen figyelemre méltóvá és kiemeltté tette ezt a projektet – jegyezte meg a programot értékelve Harkány jegyzője.

Márciusban ismét egy megüresedett garzon pályáztattak meg a városba költőző, vagy ott maradó számára. A bérlőnek a 24 hónapban maximalizált lakhatási idő alatt lakbért nem, csak az általa használt lakás rezsiköltségeit kell megfizetnie.