2 C
Pécs
hétfő, november 30, 2020

10 ezer alatt a lélekszám Siklóson, változik a választási rendszer

Ez is érdekes lehet

Két karácsonyfája, és több ünnepi dísze is van Siklósnak

Mattyi és siklósi felajánlásból érkeztek az idei karácsonyfák Siklósra és a városhoz tartozó Máriagyűdre. A csodálatos fenyők tíz, illetve hat méter magasak....

Nehéz helyzetbe került családoknak adnak pénzügyi támogatást Siklóson

A különleges jogrendben ugyan a polgármesterek veszik át a közgyűlési hatásköröket, egyedül hoznak döntéseket, ám ennek ellenére a...

Megmutatni Siklós téli varázsát

Fotópályázatot hirdettek a város bemutatására.

Siklós választói az idei önkormányzati választáson nem abban a választási rendszerben szavaznak, mint öt éve: megváltozott ugyanis a lakosságszám Siklóson.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint más rendszerben szavaznak azok, akik tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen élnek, mint a tízezernél több lakosú településen élők.

A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás választási rendszerben választják meg, amelyben a település egy választókerületet alkot. A választónak itt annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület; a képviselők száma 10 ezer lakosig, azaz Siklós esetében a korábbi 11 helyett most már csak 8.

Siklóson 2014-ben még vegyes választási rendszerben választották a képviselőket, ez most azért módosult egyéni listás szavazásra, mert ez év január elsején Siklóson 9730-an éltek az MTI közlése szerint.

TéBa/MTI – Fotó: Pixabay/Bencs János

Legfrissebb hírek