Kezdőlap Politika Nem lesz jobb...

Nem lesz jobbikos jelölt Nyugat-Baranyában, a Gyurcsány-kör tovább bővül

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akinek eddig kételyei lettek volna abban, hogy nem Gyurcsány Ferenc mozgatja a baloldalon a szálakat, annak is lassan el kell fogadnia: az MSZP volt elnöke, a DK mostani vezetője a baloldal első embere. Nyugat-Baranyában – a vélhetően a háttérben megkötött – MSZP-DK paktumnak köszönhetően nemcsak a kevésbé ismert Szarkándi Lajosnét (DK) indítja a baloldal, hanem Szentlőrinc polgármesterét, Koltai Pétert is. A Jobbik viszont feladta a választókörzetet.

Kárpáti Zoltán, a Baranya megyei 4. számú választókerület jobbikos elnöke a közösségi oldalán jelentette be, hogy a Jobbik nem indít jelöltet a körzetben a 2022-es választáson, egyben a politikusi oldalát is megszünteti. Azt is üzente, hogy „kitartást minden jobbikosnak!”

Később pedig privát oldalán már röviden magyarázatként azt is írta, hogy a vezetőség döntött így. A történtek azt mutatják, hogy ezzel a lépéssel a Jobbiknak a baloldali tömbbe való beolvadása, vagy feloldódása folytatódott, ugyanis megteremtették az esélyt arra, hogy a még megmaradt jobbikos szavazók is DK-s, MSZP-s politikusokra adják le voksukat – már ha el tudják fogadni azt, hogy a 2006-os rendőrterror idején regnáló Gyurcsány Ferenc pártembereire szavazzanak. Kérdés az is, hogy a 2005-ös népszavazás előtt a székelyek, a határon túli magyarok ellen hergelő Gyurcsány politikáját akarják-e a volt jobbikos szimpatizánsok támogatni.

Mindenesetre már – a fővárosban közlekedési káoszt teremtő – Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mellett tűnt fel az MSZP-s kampányplakátokon Koltai Péter is, aki jelenleg Szentlőrincet vezeti polgármesterként. Ugyanis Koltai is megméretné magát a baloldali „előválasztáson”, amelyen még a kevésbé ismert megyei önkormányzati képviselő Szarkándi Lajosné indulna el DK-sként.

Ugyanakkor látva az elmúlt hónapokban az MSZP és a DK közötti közeledést, vagy harcokat, valamint Gyurcsány Ferenc sikeres taktikáját, egyre inkább úgy tűnik, hogy a DK elnöke már előre is leosztotta a lapokat a szereplőknek, és Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével is megegyeztek már a Baranya 4-es választókerület sorsáról.