7 C
Pécs
szerda, április 14, 2021

Hollókő mintájára szépülne meg Drávacsehi

Ez is érdekes lehet

Ormánsági népi építészettel, népi hagyományok újjáélesztésével és kultúrateremtő programokkal szeretné a település leszakadását megállítani Németh Tamás, Drávacsehi polgármestere.

Számos ormánsági településekhez hasonlóan Drávacsehi is hátrányos helyzetű aprófalu a Dráva mellett. Olyan, a térséget jellemző problémákkal néz szembe, mint az elvándorlás okozta folyamatos lakosságcsökkenés, a helyi munkalehetőségek szűkös megléte, az infrastruktúra elmaradottsága.

A kedvezőtlen helyzetből való kiutat egy merőben új iránnyal szeretné elérni a település polgármestere. Ennek érdekében indította el az Élő Ormánság elnevezésű programot, melynek keretében a falu üresen álló ingatlanjait azokra az eredeti állapotokra szeretnék visszaállítani, mely egykor az itt élő parasztság házait jellemezte a XIX. század vége, 1900-as évek elején. A jelenleg is lakott ingatlanoknál pedig a homlokzatok kapják vissza eredeti külalakjukat. A településen álló 26 védett ingatlan mellé 8 épületet és 7 területet vontak be, így összesen 41 ingatlan alkotja a projekt részét.

„A program szempontjából szerencsésnek mondható, hogy megfelelő az épületállomány. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy az ormánsági települések nagyjából 40 százalékánál az épületek mondhatni utolsó stádiumosok. Egy-két évük van és összedőlnek, ugyanis vagy nincs gazdájuk, vagy ha van, akkor elsősorban saját létfenntartására és nem az ingatlanra költ. Többek között ez is erősítette a projekt elindítását”- jegyzi meg a Téma Baranya hírportálnak Németh Tamás építész, polgármester.

Még tavaly a ma már nagyszámú közönséget vonzó Bőköz Fesztivál megnyitóján került sor az első mintaépület, az Orbán-ház bemutatójára. A népi építészeti stílusjegyeket magán hordozó ház a Népi Építészeti Program támogatásával szépült meg.

Orbán-ház, Drávacsehi

A kormány által indított – jelenleg a Teleki László Alapítvány által bonyolított – projekt célja a népi építészeti emlékek és a műemléki értéket képviselő örökségek megóvása, fenntartása és megőrzése. A program során a pályázók az ingatlan felújítása mellett előkészítő dokumentációk és tervezetek készítésére is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást. „Azt is látni kell, hogy egy népi építészetnél az előkészítő dokumentáció 1,5-1,8 millió forintos nagyságrendű is lehet. Restaurátori, faanyagvédelmi szakértői vélemény, épületdiagnosztika, a települést érintő értékleltárak is készülnek épületenként”- nyilatkozta Drávacsehi polgármestere. Jelenleg 8 épület felújítási tervezete készült el, melyek közül egy ingatlannál kezdődtek meg a munkálatok.

Az ingatlanok renoválása hagyományos népi kézműves technikával és alapanyagokkal történik. Nem használnak betont, többek között agyag, mészhidrát, sár, bontott nagyméretű tégla, hajópadló képezik az alapanyagok körét. Az érintett épületek a felújítás után továbbra is magántulajdonban maradnak, a használatba vételt a tulajdonosokkal kötött speciális szerződés biztosítja majd. Célja, hogy a jövőben egy jelképes összegért olyan családok vegyék birtokukba ezeket az a ingatlanokat, akik jelenleg is valamilyen népi kézműves hagyományt művelnek. Feltételként szabnák meg, hogy az épületet és portáját „nyitott udvarként” működtessék, hogy az az ide érkező érdeklődők számára is megtekinthető legyen.

Az épületek felújításán túl tematikus programok, illetve csárdaépület és egy bolt létrehozása is a program része. Ennek értelmében a felújított épületek kézműves, szállás, étkezés és kiállítás funkciókat kapnak.  A program célkitűzése elsősorban helyi munkalehetőségek biztosítása, az infrastruktúra fejlesztése, a lakosságszám csökkenésének megállítása és olyan szolgáltatások visszaállítása, melyek évek óta hiányoznak a falu lakosságának életéből.

Az épületek felújítása és a programok beindítása párhuzamosan történik majd, a polgármester reményei szerint a kezdés jövő tavasszal, a csárdaépület megnyitásával indul. A magas minőségű, de népi vonulatot követő ételek elkészítésében egy Drávacsehiből elszármazott család egyik felmenője, a luxemburgi világbajnokságon és a stuttgarti szakácsolimpián bronz díjat nyert Eckstein Antal mesterszakács működik közre.

A jelenleg üresen álló ingatlanok, illetve a többi homlokzatának renoválásával egységes utcakép jöhet létre. Az erre épülő kiegészítő programoknak köszönhetően pedig – Hollókőhöz hasonlóan – egy olyan élő faluba érkezhetnek majd a turisták, ahol az Ormánságra egykor jellemző népi épületekben élő néphagyományokkal találkozhatnak.

Legfrissebb hírek