Kezdőlap Kultúra Világszínvona...

Világszínvonalú tárlat nyílt a Siklósi Várban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyöntetű vélemény volt a Siklósi Várba érkezett vendégek és szakemberek körében: a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és Koczka Kornélia keramikusművész szombaton, ünnepélyes külsőségek mellett megnyílt kiállítása a világ szinte bármely tárlatával felveszi a versenyt – közölte Riegl Gábor polgármester.

–Nagy büszkeség számomra, és Siklós városának, hogy ismét szintet léphettünk minden idők egyik legnagyszabásúbb kezdeményezésével. A Zsolnay mint méltán elismert hungarikum, a világon egyedülálló és utánozhatatlan. A márkanév immár 170 éve a hagyomány, az egyediség, a művészi érték és az állandó megújulás jelképe – mondta. Riegl Gábor hozzátette: a maga területén mindig is úttörő, újító munkát végzett, és neves művészekkel dolgozott. Fontos célja, hogy az arra érdemes, szakmájában kiemelkedő keramikusokkal meghatározót alkosson. Így került sor a közös együttműködésre Koczka Kornélia keramikus művésszel, akinek áttört alkotásai illeszkednek a manufaktúra tradicionális és modern darabjainak sorába. Az elmúlt időszak eredményes és kitartó közös fejlesztései csodálhatók meg mostantól a várban egy külön teremben.

Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője úgy nyilatkozott, hogy a Zsolnay manufaktúra korábbi nagy művészeinek sorába is lépett Koczka Kornélia, aki újabb mérföldkövet ért el a saját művészetében is.

Két másik teremben a Budavári Palota Szent István termének hű másai, mint a királyportrék, és szentek, valamint István király koronázását bemutató két Supraportot is látható. Ezen kívül megtekinthető a Szent István terem ékének a 4,5 méter magas kandalló készítésének folyamatai, valamint a kandallót díszítő Szent István szobor is.

A kiállítás bemutatja a Zsolnay már jól ismert tradicionális mintázattal ellátott kollekcióit is, valamint az új, már a jövőbe tekintő modern fejlesztéseit, melyek a Zsolnay Home Design részét képezik.

Hosszútávú együttműködések rajzolódtak ki Siklós és a Zsolnay között, ennek szellemében a vár egy estére a gyár/márka színébe öltözött.

„A hagyományok szeretete a mindennapjaimat is átszövi!”