Kezdőlap Kultúra Ünnepélyesen ...

Ünnepélyesen megnyitották Baranya egyik legjobb programját, a Bőköz Fesztivált

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a programok már elkezdődtek, a VII. Bőköz Fesztivál megnyitóját pénteken délután tartották meg a szaporcai Eperfa Tájházban Őri Lászlónak, a Baranya Megyei Önkormányzat elnökének, Pataki András fesztiváligazgatónak, valamint Nagy Csabának, a térség parlamenti képviselőjének a részvételével. Hoppál Péter kulturális államtitkár betegség miatt nem tudott megjelenni.

Az négy ormánsági település – Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi – összefogásával létrehozott összművészeti eseményen számos fellépő és program várja már csütörtök óta a látogatókat és a helyieket.

Pataki András fesztiváligazgató utalt rá, hogy hét évvel ezelőtt sikerült egy hagyományteremtő fesztivált létrehozni az Ormánság szívében.

A rendezvényt a helyi közösség befogadta, kiszélesítette, mára már országosan is jegyzett programsorozatává vált. Megmutatja,hogy a Kárpát-medencének abban a dél-baranyai szegletében vagyunk, ahol megvannak még azok az értékek, amelyek bennünket meghatároznak magyarként.

Az ünnepélyes megnyitón Őri László elmondta, ilyenek a népi világ, a református hitvilág, a népi építészet ma is látható értékei, és azok a kulturális hagyományok, amik a kis közösségekben továbbra is élnek. Ezekkel együtt szövődnek a természeti értékek, amelyek a Dráva mentén élő közösségek mindennapjait is meghatározzák.

– A célunk, hogy Baranya megyére, és az Ormánság eme kincsesládájára legalább erre a néhány napra ráirányítsuk az emberek figyelmét, hogy az anyaországban vagy a határainkon túl is lássák, mit jelent az ormánsági identitás. Bízom abban, hogy az elmúlt hét évben létrejött fesztivál, az Andrásfalvy Bertalan mintaprogram is segít ebben. Fontos az is, hogy ne csak szép múltja, hanem reménybeli gyarapodó jövője is lehessen ennek a térségnek. Szerencsés időket élünk, mert Magyarországnak olyan kormánya van, amely a vidéki életet, a vidéki Magyarországot segíti és támogatja, a közösségeket erősíti, a vidéket fejleszteni próbálja.

A megyei elnök megköszönte Hoppál Péter kulturális államtitkár, pécsi-baranyai parlamenti képviselő, valamint Nagy Csaba, a térség honatyájának a kiállását és támogatását, aminek következtében a Baranya Megyei Önkormányzat együttműködésével egyre erősebb karakterrel rendezhetik meg évről évre a Bőköz Fesztivált.

Nagy Csaba parlamenti képviselő szintén köszöntött minden vendéget, egyben köszönetet mondott mindazoknak, akiknek jóvoltából létrejöhetett a rendezvény.

– A betegség miatt kórházban fekvő Hoppál Péterrel beszélgettem telefonon, amikor ide tartottam és sok minden szóba került. Az egyik legfontosabb mozzanat is, amikor nyolc évvel ezelőtt a közelben lévő Tenkes Csárdában ültünk Márta István imsert fesztiváligazgató, zeneszerző társaságában és felmerült: milyen jó lenne egy ilyen fesztivál itt a térségben. Nagyon örülök, hogy egy új csapattal, újragondolva a hetedik alkalommal is megrendezhetjük a programot, hiszen a kultúra szeretete, a kultúrának a továbbörökítése kiemelt feladata volt – mondta a képviselő. – A másik fontos gondolat az volt, hogy ez a fesztivál nagyon sok mindenkinek köszönhető, de a neveket szemérmesen elhallgatjuk, ezért most igyekeztem összeszedni, hogy ki mindenki vett részt a munkában: a rendezvény örökös tiszteletbeli fővédnöke Andrásfalvy Bertalan volt kulturális miniszter, Nagy István és Csák János miniszterek tették lehetővé, hogy anyagilag biztosított legyen a program. Pfeiffer Gabriella, Pál Csaba, Bokor Géza és Németh Tamás polgármesterek az önkormányzataikkal, a falvaikkal összefogva tudták megteremteni azt a hátteret, amivel otthon tudjuk érezni magunkat. Szeretném megköszönni Pataki András fesztiváligazgató, Jászai-díjas rendező munkáját, akit Hoppál Péter államtitkár-helyettesének kért fel. Szintén szeretném a művészeti vezetőnek, Sipos Ferencnek és a gyártásvezető Horváth Ferencnek a tevékenységét kiemelni.