Kezdőlap Kultúra Új színészszá...

Új színészszállás alapkövét tették le Drávacsehiben, ahol valami rendkívüli történik

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Ormánságban a Bőköz Fesztivál nyomán indult el az Andrásfalvy–mintaprogram, amelyet a későbbiekben az ország másik településeire is ki szeretnének terjeszteni. Ennek az a lényege, hogy négy faluban – Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben – folyamatos kulturális jelenlétet teremtsenek meg értékes művészeti programokkal. Drávacsehiben szombaton tették le az új színészszállás alapkövét, amely ezt a célt szolgálja.

Az Bőköz-fesztivál is az egyik kiindulópontja, mozgatórugója azoknak a fejlesztési céloknak, amelyek alapjaiban változtathatják meg az alig 170 lelkes Drávacsehi és a környező települések életét.

Németh Tamás polgármester – akit gyerekkori emlékek is fűznek az Ormánság varázsához – civilben építészként és vidékfejlesztési szakemberként dolgozva céltudatosan épített fel az ormánsági hagyományokra épülő, több lábon álló koncepciót a térség parlamenti képviselőjével és kulturális szakemberekkel.

Az Élő Ormánság elnevezésű programban Hollóközhöz hasonlóan hoznak létre skanzent a településen, ennek keretében 41 házat állítanak vissza a 18-19. századfordulónak megfelelő állapotukra, amiket kézműves foglalkozásokat űző családoknak kívánnak odaadni azzal a feltétellel, hogy azok nyitott udvarként működjenek.

Az Andrásfalvy–mintaprogram – amit a Andrásfaly Bertalan néprajzkutató, korábbi művelődési és közoktatási miniszter után neveztek el – keretében szombaton pedig letették annak a 24 fős színészszállásnak az alapkövét is, amelyet azért hoznak létre – a későbbiekben felépítendő másik 20 fős szállással együtt -, hogy a színi társulatok huzamosabb ideig a településen tudjanak maradni, ezzel az Ormánságban aktívabb színházi jelenlétet teremtsenek meg. Azt is tervezik a Forrás Kulturális Alapítvánnyal közösen, hogy kormányzati segítséggel létrehoznak egy közel 200 fős nézőtérrel rendelkező, a londoni Globe Színház kicsinyített másának megfelelő teátrumot, illetve stúdióépületeket is felhúznak a községben.

A színészszállás szombati alapkőletételén Németh Tamás polgármester úgy fogalmazott, hogy több okból is ünnep ez a nap a falunak, hiszen egy modern, de a hagyományokhoz hű épület gazdagítja majd a települést, ami színészeknek, művészeknek biztosít majd állandó jelenlétet. Az épület érdekessége egyébként az, hogy szalmabálákból készülnek el a kitöltő falai, sárral lesz vakolva és építéséhez vályogtéglát is felhasználnak.

Kiemelte, rendkívül fontos számukra a program, hiszen ezek a falvak a kihalás szélén állnak, évente 10-14 fővel vannak mindig kevesebben, ez rövid idő alatt a megszűnésüket jelentheti, ezért is fontosak a népességmegtartó fejlesztések, a Magyar Falu Program és a kormányzati támogatások.

A Forrás Kulturális Alapítvány elnöke Pataki András, Jászai-díjas rendező két éve vette át a Bőköz-fesztivál irányítását, akinek megtetszett a térség, valamint az is, hogy az Élő Ormánság programmal egy szélesebb hátteret lehet adni a kulturális programoknak is.

Pataki András elmondta, az Andrásfalvy-mintaprogram keretében kerül sor a beruházásra, Fekete Péter kulturális államtitkár döntésének köszönhetően tudják az első fázist elindítani, a következőkben a vadászházat alakítják át és bővítik ki közösségi térré, mögötte pedig színt alakítanak ki táboroztatásra, műhelymunkára.

Hozzátette: a Malom-projekt keretében egész évben kínálnak már színházi előadásokat, és a további tervük az, hogy a jelenleg egy hétvégére szorítkozó Bőköz-fesztivált kéthetesre bővítik jövőre a járványhelyzettől függően, amelynek a célja, hogy a helyi értékeket az ide látogató turistáknak megmutassák, valamint az itt élőknek is magaskulturális élményeket hozzanak.

A térség országgyűlési képviselőjével, Nagy Csabával is együtt munkálkodó Hoppál Péter, a kulturális alapellátás kiterjesztésének miniszteri biztosa azt mondta, hogy a kulturális alapellátás színvonalának emelését megcélzó programok közül ez a legambiciózusabb.

-Hiszünk abban, hogy ahol jelen van a kultúra, onnan az emberek nem szeretnének elvándorolni, nem mondunk le egyetlen magyar faluról, térségről sem, így az Ormánságról sem – mondta. – Örülök, hogy Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője felkarolta a helyiek szándékát és a Forrás Kulturális Alapítványt is sikerült bevonni a programba. Színház-, dráma- és művészetpedagógiai helyszín is létrejön itt, amely később a fővárosi alkotókat is itt tudja tartani – emelte ki.

Drávacsehiben már korábban is mertek nagyot álmodni: a közfoglalkoztatási program keretében 600 millió forintos pályázati pénzből hoztak létre vágóhidat, húsüzemet, és a Bőközi Legendás termékek itt készülnek. (A Spar Hungaricool termékinnovációs versenyének győzteséről van szó, amelyet megvásárolhatunk a Sparokban). A nemzeti, jobboldali kormány által elindított Magyar Falu Program keretében például járdafelújítást is el tudták végezni, a legutóbbi döntés értelmében a településen mindenhol térköves lehet már a járda.

Mindezek mellett a Magyar Lovassport Szövetség és a Horvát Lovassport Szövetség közösen egy nemzetközi – tereplovaglásra és díjugratásra is alkalmas – lovaspályát is építene Drávacsehiben, amely várhatóan Közép-Európában is a legszínvonalasabbak közé tartozik majd. Sőt, még a régi Fekete-víz mentén, a település határában egy héthektáros tavat is létrehoznak az Ős-Dráva Program keretében, ami szintén turisztikai vonzerővel bírhat.