Kezdőlap Interjú Több mint het...

Több mint hetven köztéri szobrot készített már

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vanyúr István Siklóson született, ahol későbbi mentora, Vida Dezső is élt. A halk szavú, mesélős és csodás szobrokat alkotó művész, a Siklós Artés a Siklósi Szalon állandó kiállítója, sok szállal kötődik a városhoz. Európa szerte megtalálhatóak művei, kapott kitüntetéseket, mégis több évtized után is a szobrászat iránti szenvedélye, szeretete hajtja. A mai napig örömmel áll neki egy-egy új munkának. Utánaolvas a történeteknek, személyeknek, hogy minél hűebben tudja visszaadni a történelmi kort, illetve a híres ember vonásait. Alapos, precíz, kreatív.

Kinek az indíttatására kezdett el komolyan foglalkozni a szobrászattal?

-1961. február 6-án éjfél előtt tíz perccel születtem siklósi kórházban. Eperjespusztán laktunk, de nem sokkal később Harkányba költöztünk, ott voltam óvodás és általános iskolás. Folyton dicsértek, hogy milyen ügyes ez a fiú. Nyolcadikos koromban megkérdezték tőlem, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Azt feleltem asztalos, kovács vagy szobafestő. Nagyon kedves iskolaigazgatóm azt mondta: „Kis Piru, menjél szépen el a Siklósi úttörőházba Vida Dezsőhöz, ő tud segíteni abban, hogy bekerülj a Pécsi Művészetibe, mert képes vagy rá!” Volt, hogy nagy hidegben, fagyban, mentem Siklósra, mert annyira akartam, és Vida Dezső is nagyon biztatott. Ő készített fel a Művészeti Szakközépiskolára, ahol ötvösként végeztem.

Régóta állandó kiállítója a Siklós Artnak és a Siklósi Szalonnak.

-Kovács Ferenc szervezte a Siklós Artot, melyen Vida Dezső tanítványai, illetve azok a művészek vettek részt, akik Siklóson születtek vagy valamiért kötődnek a városhoz. Ott találkoztunk mi, régi tanítványok. Ezután következett minden évben a Siklósi Szalon, melyre már az egész országból érkeztek az alkotók. Jelentős művészek jönnek el, az idén is itt van a magyar festők, művészek színe-java. Rangot jelent a Siklós Szalonhoz tartozni.

Valaki nem szeret megrendelésre dolgozni, Ön mit gondol erről?

-Akadémikus képzésben részesültem és ez jó alap arra, hogy ha hagyományos szobrászi megbízást kapok, akkor azt bátran vállaljam minden nehézségével együtt. Eleinte nehezen indult, de az idősebbektől sokat tanultam. Szeretek megrendelésre dolgozni, általában köztéri alkotásokról van szó. Ilyenkor mindig egyeztetek a megrendelővel, először skicceket készítek, aztán makettet, ebből választják ki a véglegeset. Persze be lehet iktatni önmegvalósításokat is, nézzük például Harkányban a két madarat. Több mint tíz vázlatot küldtem az önkormányzatnak, beiktattam közéjük az általam készített viaskodó madarakat, és azt mondták „ez kell”. Ezt sokkal szívesebben csináltam.

Van kedvenc megrendelése, ami vagy a téma, vagy a megvalósítás különlegessége miatt vált azzá?

-Szeretem azokat a megrendeléseket is, amelyek nem konkrétan portréról szólnak, van egy nagyon szép Trianoni emlékművem Komlón. Ez egy meghívásos történet volt, hárman pályáztunk, és az enyém nyert. Ez például jó dolog volt, nem egy szokványos feladat. Csináltam egy sírdombot, ahol sírkövek vannak, aztán ha körbe megyünk, összeáll nagy Magyarország térképe. Felülről pedig egy kis Magyarország térképet ad ki. Ez nagyon tetszett a megrendelőknek, és nekem is a feladat.

Hány szobrot készített eddig?

-Köztériből körülbelül hetvenet, ebben vannak művésztelepeken készült alkotások is. Ausztriában több helyen is van, aztán Németországban, Horvátországban egy turulmadaram, Baranyában is sok helyen. Most is van egy érdekes feladat, ezért sietek a jelenlegivel.

Min dolgozik jelenleg?

-Portrékat készítek éppen, nagyszerű emberekről. Nagybaczoni Nagy Vilmos, aki egy igaz ember volt nehéz időkben. Horthy Miklós honvédelmi minisztere volt a német megszállás előtt rövid ideig. Jó ezt csinálni, általában utána olvasok az életrajzoknak.

Be tudja fejezni a munkát délután, vagy ha az ihlet jön, akkor nem néz az órára?

-A lábamon érzem, hogy fáradok, egy nap elég hosszú, délután négy órától nagyon tudok dolgozni, akár éjjel is. Délelőtt gyakran elvonnak a napi teendők. Mindig eszembe jut valami, amit meg kellene csinálni, vagy valahová elmenni.

Mi volt a legnagyobb elismerés pályája során?

-A Nagyatádi Biennálén volt kiállítva egy szobrom. Egyszer csak levelet kaptam egy általam ismeretlen kollégától, hogy az én alkotásom tetszett neki a legjobban, és nem érti a zsűrit, miért nem én kaptam a fődíjat. Ennél nagyobb elismerés nem érhet. Az is nagy elismerés volt számomra, hogy Ópusztaszeren elkészíthettem Baranya megye Nagy Lajos király szobrát. Le van írva a krónikákban, hogy nézett ki. Kaptam Nívó-díjat, Szőnyi-ösztöndíjat, Siklós Szalon díjat kétszer is.