Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Művészetért Díjrendszer Ex Libris kitüntetését vehette át a siklósi festőművész Budapesten.

A Magyar Művészetért Díjrendszer 37 évének legátfogóbb díjátadását tartották június 13-án Budapesten a Klauzál Házban. A Magyar Művészeti Díjat 1987-ben alapították, az alapdíj az évek során további történelmi és művészeti díjakkal bővült. Az elismeréseket azok a személyek vagy csoportok vehetik át minden évben, akik munkásságukkal sokat tesznek a magyar kultúráért és művészetért.

Az idei gálán összesen 27 kitüntetést adtak át, Kovács Ferenc több évtizedes munkásságát Ex Libris díjjal méltatták. A siklósi festőművész többek között alapító tagja volt az 1991-ben életre hívott és napjainkban 70 tagot számláló Siklósi Szalonnak, amiért azóta is töretlen lelkesedéssel dolgozik, s amely a magyar kortárs képző- és iparművészet meghatározó részévé nőtte ki magát. Állandó tagjai az ország minden részéből és a határon túlról is együtt vannak minden évben a siklósi várban egy kiállítás erejéig. A tárlat több európai várost is bejárt. Kovács Ferenc alkotásait számos kiállításon láthatta már a nagyközönség határon innen és túl, kétszer vehette át a Baranya Megye Művészeti Díjat, valamint az MTVA művészeti díját 2010-ben.

A legfontosabb számomra, hogy a síkban vagy a térben hagyott jelnek hitele legyen. Ez a dolog hajtja az embert belülről és a munkáimban is ez kerül felszínre” – emelte ki a festőművész a díj kapcsán, majd hozzátette: „A 21. század elején az a csodálatos, hogy nincs meghatározva korstílus és mindenki megteremtheti a saját világát és az álmait, így hagyva nyomot maga után. Az út, amelyen végig megy, majd beszél róla.

(Kép forrása: Kovács Ferenc)