Kezdőlap Kultúra Neves írókkal...

Neves írókkal találkozhatunk a jövőben Vajszlón

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Petőfi Kulturális Ügynökség által kezdeményezett országos projekt alapja Pécsen vette kezdetét. 2007-ben indította el Méhes Károly író máig működő író-alkotó programját, amit 2019-ben karolt fel a kulturális intézmény. Az ormánsági település olyan városok mellett szerepel a partnerlistán, mint Győr, Debrecen vagy Pannonhalma.

A projekt keretén belül külföldi és magyar írók látogatnak el az ország több településére, ahol számukra kialakított apartmanokban alkothatnak. Az ügynökség a résztvevőket ösztöndíjban részesíti és utazási költségeiket is biztosítja.

Méhes Károly elmondása szerint a cél, hogy szabadon és minden kötöttség nélkül alkothassanak az ideérkező írók. A szerzők szabadon dönthetnek arról is, mennyi ideig kívánnak élni az adott lehetőséggel, így akár egy-két héttől egészen hónapokig lehetnek részesei az adott település közösségének.

Vajszlón már az országos kezdeményezés előtt a pécsi író-alkotó program keretén belül is fordultak meg külföldi írok. Horváth István polgármester elmondása szerint két orosz nyelvű alkotóval is sikerült baráti kapcsolatot kialakítani, akik többek között a településről is megemlékeztek. Ennek köszönhetően került szinte elsők között a helység neve a programban részt vevő települések listájára.

Az ormánsági település olyan városok mellett szerepel a partnerlistán, mint Győr, Debrecen vagy Pannonhalma. A szervezők abban bíznak, hogy az mellett, hogy az alkotók megfelelően ki tudják majd használni a rendelkezésükre álló időt, a település is profitálhat belőle. A program értelmében ugyanis a szerzőknek a szállást biztosító helység és tágabb környezetében szerzett benyomásairól is írniuk kell.

Az elkészült írások az Írórezidencia Program számára készülő honlapon lesznek elérhetőek.

„Egy olyan kincsestár lesz ezeknek a születendő írásoknak a sora, melyek évekre, évtizedekre is lenyomatként szolgálnak az adott helyről” – fűzte hozzá Méhes Károly.

 „A sors különös kegyelme folytán Vajszlón indult el elsőként az országos program. A település első vendége, Komálovics Zoltán költő július elején érkezett két hétre. Augusztus elsején pedig már a következő alkotót várjuk” – mondta el Horváth István polgármester.

Az országos programnak köszönhetően több neves külföldi és hazai alkotóval találkozhatnak a helyiek az elkövetkező hónapokban. Vajszlóról készült írásaikkal pedig – Kodolányi Jánoshoz hasonlóan – emléket hagynak az utókor számára. 

Vajszló nem először játszik kiemelkedő szerepet az irodalom területén. A 20. századi népi írók kiemelkedő képviselőjének tartott Kodolányi Jánosnak itt szerzett élményei több későbbi művében is visszaköszönnek. Elköltözése után még évtizedekig járt vissza a ide, életének eme szakaszát Keserű ifjúkor című kisregényének Feketevíz című része mutatja be.