Kezdőlap Kultúra Kemény küzdel...

Kemény küzdelem és példás összefogás után megnyílt a híres-neves Horváth-kert

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aranyosgadányban ünnepélyes keretek között nyílt meg az önkormányzat és a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület együttműködésével létrejövő tájház és szoborpark. A Horváth-kert hosszú ideje már alkotótáborként, baranyai értelmiségiek találkozóhelyeként is működött.

A Horváth-kertben található épület és szoborpark hűen tükrözi hagyományainkat, így elősegíti, hogy azokat továbbörökíthessük gyermekeink számára is – közölte Nagy Csaba a térség parlamenti képviselője, aki gratulált a példás összefogáshoz.

A Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület közösségi oldalán részletes történetben számolnak a minapi átadóhoz vezető útról. A kertet dr. Horváth Csaba 1986-ban vette meg: az 1850-es években épült parasztházhoz egy kb. 100 éves nagy pince tartozik. Az ingatlan a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület aranyosgadányi telephelye is.

A Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület megalakulásával szinte párhuzamosan, 1987-től a kert és a ház regionális rendezvényközponttá vált. A 30 év alatt több ezren vettek részt közéleti fórumokon, szabadegyetemeken, vidám közösségi rendezvényeken (disznóvágás, majális, juniális, lecsófesztiválok, Csaba-napok, stb.) és 2006-tól évente nemzetközi képzőművész alkotótáborokat is rendeztek itt. 2018-ban Lechner-pályázatot is benyújtottak, hogy a felújítással a helyi védettségű ház országos védettségű tájház legyen. Az elnyert 4,5 millió forint mellé a tulajdonos másfél millió önrészt is biztosított.

Sajnos nem volt túl könnyű az út, mert a kivitelezővel súlyos problémái akadtak a tulajdonosnak, aki szerint a kivitelező nem 2019-ben kezdte volna el a munkát, de az anyagköltségre kapott összeggel sem tudott érdemben elszámolni, építési naplót sem vezetett, valamint műszaki tervet sem adott le. Később bontási munkákat végeztek, amik az egyesületi beszámoló szerint károkat okoztak, több mint 10 milliós forintost. 2020-ban rendőrségi ügy lett a „felújításból”, de annak kimeneteléről nem tájékoztat az egyesület.

2021-ben aztán a tulajdonosnak sikerült tisztességes kivitelező találnia. Az új kivitelező gondoskodott a ház újjáépítéséről, ami el is készült.

Az anyagi károkat mérsékelni tudták a támogatók, az adományozók, akik kollégákból, barátokból és volt tanítványokból álltak. Idén tavasszal elkezdődött a kert rendbetétele, az aranyosgadányi önkormányzat segítségével pedig a tájház kialakítása. Így a kényszerű szünet után ismét sor került, immár a 15-ik alkotótábor megrendezésére.