Kezdőlap Kultúra Idén rendhagy...

Idén rendhagyó módon zajlott a Zselic hangjai

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immáron 25 éve minden évben megrendezi a Zselic hangjai szavalóversenyt a Mozsgói Lengyeltóti János Általános Iskola. A programot az iskola névadójának szentelt ünnepséggel összekötve bonyolították le eddig, ám idén online formában küldhették be a kisdiákok a produkciókat.

Fuksz Csenge előadása

Tavaly sajnos elmaradt a szavaló verseny, mert akkor még nagy volt az ismeretlenség a vírus kapcsán. Idén a digitális oktatásra való átállás sikeressége arra buzdított minket, hogy ha élőben nem is, de online formában mindenképp megtartsuk. Az idei évnek éppen ez lett a különlegessége, ugyanis a gyermekek otthonaikban, egyedül vagy a szülők és nagyszülők segítségével tanulták meg a verseket. Amikor visszatérhettünk a jelenléti oktatásba, már csak annyi időnk volt, hogy felvegyük a szavalatokat. Voltak házilag készített videók is, melyek a személyes kedvenceim lettek, ugyanis remekül illusztrálták, hogy az idei tavasz természetes közege az otthon volt.- mesélt az idei szavalóverseny különlegességéről Hajdú Szilvia, a Lengyeltóti János Általános Iskola intézményvezetője.

A „Zselic hangjai” versmondó versenyen az évek alatt egyre több iskola diákja vett részt a Szigetvári Tankerületi Központból. Idén 74 kisdiák várta izgatottan az eredményeket. A zsűrizésben évek óta részt vesz a Pécsi Nemzeti Színház egy-egy művésze, most Dévényi Ildikó értékelte a produkciókat.

Dévényi Ildikó, a Zrínyi 1566 musical előadásán

-Tizenegy évvel ezelőtt ismerkedtem meg a mozsgói általános iskola tanáraival és diákjaival, amikor először játszottuk el a Zrínyi 1566 musicalt a szigetvári várban. Zrínyi hazaszeretetre és emberségre tanít, a gyerekeket pedig a musicalekkel lehet becsalogatni a színházba, így ajándékoztunk 50 belépőt a mozsgói gyermekeknek. Mozsgóról azóta is majdnem minden előadáson ott vannak a diákok és a produkció végén felszaladnak a színpadra hozzánk és közösen fotózkodunk. Így indult a barátság a színház és az iskola között, amely azóta is tart, és az egyik közös pontja a szavalóverseny, ahol többször felkértek már arra, hogy értékeljem a produkciókat. A versmondó versenyek alkalmával elképesztő tehetségű gyerekeket ismertem meg, hihetetlen odaadást és felkészülést láttam minden alkalommal, mind a diákok, mind a tanárok és a szülők részéről. Mindig nagyon nehéz a döntés, ugyanis ezek a fiatalok nagyon is komolyan veszik a feladatot, éppen ezért nem csak azokhoz szoktam szólni, akik helyezést értek el, hanem mindenkihez aki részt vett a versenyen. Nagyon fontosnak tartom a mindennapi életben is, hogy tegyünk egymásért, ne menjünk el egymás mellett, csak úgy. Boldog vagyok, hogy megismerhettem ezt a közösséget, ugyanis ők az igazi pedagógusok, akik szívvel lélekkel a gyerekekért dolgoznak – mesélt lapunknak a mozsgói iskolával való kapcsolatáról Dévényi Ildikó színésznő.

A versenyen indulók négy korcsoportra osztva lettek értékelve, és minden csoportból az első három helyezett, valaminkét különdíjas diák részesült jutalomban. A nyereményeket postai úton küldik ki az érintett iskoláknak és ünnepélyes keretek között, az évzárón adják majd át.