Kezdőlap Kultúra Idén is elind...

Idén is elindult a zeneovi Szigetváron!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel 30 éve tartanak zene foglalkozást az óvodás korú kisgyermekeknek a Szigetvári Zeneiskolában, így idén októberben is elindult a program, amire a hónap végéig várják a kicsiket.

Az idei első foglalkozásra is sok új érdeklődő érkezett, és jó hangulatban telt az óra. Főként a nagycsoportosokat szólítják meg, de 3 éves kortól van lehetőség a jelentkezésre.

„Manapság egyre nagyobb jelentősége van annak, hogy olyan elfoglaltságot biztosítsunk a szülőknek és gyerekeknek, amivel értékeket adhatunk át, és a zene erre az egyik legjobb módszer. Az órákon az ovisok megismerkedhetnek a magyar népdalokkal, népmesékkel. A játékos foglalkozások során sokoldalúan mutatjuk be nekik a zenét, nem csak közös éneklésről van szó, megszólaltatjuk a hangszereket, zenét hallgatnak, táncolnak. A zeneovi önbizalmat ad a gyermeknek, fejleszti a hallását és segíti a személyiségfejlődést. Az ide járó ovisok döntő többsége folytatja zenei tanulmányait iskolás évei alatt is, így tekinthető utánpótlás nevelésnek is a program.” – mesélt a részletekről Deichler András, a Zeneiskola igazgatója.

A zeneoviban nyitott foglalkozásokat is tartanak, amiken a szülő is részt vehet. Év végén egy összefoglaló órán a kisgyerekek bemutathatják szüleiknek mit tanultak.

„Minden szülő a legjobbat szeretné adni gyermekének, aminek örül és ami a fejlődését segíti. Kisgyermekkorban a legfogékonyabbak gyermekeink, nyitottak a világra és őszinték. Mindenre kíváncsiak, mozgás vágyuk szinte kielégíthetetlen. A szülő felelőssége, hogy egyrészt gyermeke érdeklődési körének, másrészt fejlődésének biztosításához milyen fejlesztő foglalkozást választ. A zene megszólalása a gyermekek figyelmét felkelti, ha meghallják, érdeklődnek utána és szeretnék megszólaltatni a hangszereket, közösen énekelni az előadókkal. A kisgyermekkorban elkezdett rendszeres zenei foglalkozás szaktanár irányításával a gyermekek személyiségét és minden képességet a leghatékonyabban fejleszti. E témáról rengeteg tudományosan igazolt dokumentum található az interneten.” – beszélt a zene fontosságáról az igazgató.

Október végéig várják az óvodások jelentkezését, a foglalkozást szerdánként 16:15 és 16:45 között tartják a Zeneiskolában.