Kezdőlap Kultúra Bőköz Fesztiv...

Bőköz Fesztivál hetedszer az Ormánságban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Harminchét helyszínen több mint száz program várja az érdeklődőket a VII. Bőköz Fesztiválon július 7-től 10-ig. Az ingyenes összművészeti rendezvényt a Baranya megyei Ormánság négy településén, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben tartják.

„A kultúra segítségével erősíteni lehet az emberi közösségeket. A Bőköz Fesztivál az elmúlt hét évben segített az ormánsági embereknek tudatosítani magukban, hogy identitásuk fontos része a magyar kultúrnemzetnek” – mondta Hoppál Péter kulturális államtitkár, a fesztivál egyik védnöke a fővárosi Hagyományok Házában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az Árpád-korban gyökerező Ormánság, amely milliónyi kulturális kincs birtokosa, az elmúlt hét évben felébredt Csipkerózsika-álmából, amelybe a kommunizmus időszaka helyezte.

A fesztivál szorosan kapcsolódik a kulturális alapellátást szolgáló Andrásfalvy Bertalan Mintaprogramhoz. Ennek kapcsán Hoppál Péter hangsúlyozta: minden magyar embernek meg kell teremteni a kulturális akadálymentesítést.

Pataki András fesztiváligazgató elmondta: cél, hogy a helyi kulturális hagyományok kölcsönösen hasznos módon találkozzanak más világokkal. Mint fogalmazott, sokszínű kínálattal várják a látogatókat, a koncertek mellett színházi előadások, gyerekprogramok, kiállítások is lesznek.

A fesztiválon fellép mások mellett az R-Go, az általa fejlesztett hangszerrel érkező Bogányi Gergely zongoraművész, Szulák Andrea és a Stúdió 11, Szarka Gyula, Youli, Varga Miklós, a Szabó Ádám Trió, a Rátonyi Róbert Jazz Duó, a Harka Táncegyüttes és a Flört zenekar.

„Kémesen a katolikus templomban július 10-én Bogányi Gergely Varga Gábor dzsesszzenésszel együtt lép fel, és ezen a településen lesz látható Tamási Áron születésének 125. évfordulójára emlékezve az író életműve előtt tisztelgő Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték” – emelte ki a fesztiváligazgató.

Szolykóné Pfeifer Gabriella polgármester arról számolt be, hogy idén először megrendezik a Kémesről elszármazottak találkozóját.
A szaporcai Hétöles Tó színpadán lép fel július 8-án az idén 40 éves R-Go együttes. Szikora Róbert, a zenekar vezetője elmondta: számukra minden koncert egyformán fontos, a Bőköz Fesztiválon ugyanolyan hozzáállással adnak műsort, mint tíz nappal ezelőtt a Budapest Sportarénában, ahol csaknem 14 ezer ember előtt játszottak.

Szintén Szaporcán lesz látható a Csókkirály című koncertshow július 9-én. Utóbbi kapcsán Feke Pál előadóművész, szervező elmondta: a Hungária együttes életműve előtt tisztelgő másfélórás műsorban elhangzanak a legnagyobb slágerek.
Pál Csaba, Szaporca polgármestere megjegyezte: a fesztiválozóknak épített értékeiket ugyanúgy bemutatják, mint népi gasztronómiájukat.

Drávacsehiben lép fel a Flört, a Harka Táncegyüttes, Tücsöklakodalom című gyerekműsorával Szarka Gyula. Németh Tamás polgármester elmondása szerint a 130 fős településen zajló fejlesztések a 19. század végi ormánsági hangulatot állítják vissza.
Tésenfán Youli, a Szabó Ádám Trió, Varga Miklós és a Pendelyes Tánegyüttes szerepel többek között a programban.
Sipos Ferenc, a Bőköz Fesztivál művészeti vezetője hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a rendezvény a népi és az urbánus kínálat ötvözésére törekszik.

Mint elhangzott, a fesztivál látogatói kirándulhatnak a Duna-Dráva Nemzeti Park csodálatos vidékein, túrázhatnak a madárrezervátumban, a revitalizált holtágnál, megcsodálhatják a festett fakazettás templomokat is.

A rendezvény fővédnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter, örökös tiszteletbeli fővédnöke Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató. A fesztivál védnöke Hoppál Péter mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy István agrárminiszter és Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője.