Kezdőlap Kultúra Baranya kincs...

Baranya kincsei: nászajándék volt a kastély

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyugat-Baranya megannyi kincset rejt magában. Ezek közül személyes kedvenceim azok a szebb napokat is megélt kastélyok, amik szerte szét hevernek a megyében, hol ismert területen, hol kevésbé ismert rejtett csodaként. Az egyik ilyen sárgálló barokk épület a sellyei Draskovich-kastély.

Kastély az 1960-as években


Az eredeti tulajdonos a Batthyány-család volt, amelytől az 1800-as években nászajándékként került a Draskovich-családhoz. Az utóbbiakhoz köthető a gyönyörű angol kert kialakítása is.
A parkot 1960-as években természetvédelmi területté nyilvánították. Ez nem is csoda, hiszen páratlan mennyiségű és értékű botanikai szépség található itt, a mamutfenyőn keresztül a japán akácig.

Sajnos, maga a kastély nem látogatható, azonban a körülötte elterülő kertben a nyitvatartási időn belül bármikor ingyen sétákat tehetünk, futhatunk, vagy csak egy padon üldögélve figyelhetjük a fákon rohangáló mókusokat, vagy a cinkék hadát.

A kastély környezete 2014-ben esett át egy nagyobb renováláson, amit hellyel-közzel sikerült is megőrizni mostanáig. Az épület is tartogat érdekességeket, így mindenképpen érdemes körbe sétálni, egy-egy ablakon befürkészni. Nagyon szép a főbejáratot övező kőből készült boltív és itt-ott elcsenhetünk némi barokk életérzést, elképzelhetjük a valaha szebb időket megélt kastély egykori fényét.

A környék kedvez a túrázóknak és a vidéki romantika kedvelőinek, több geoládát találunk erre, valamint érdemes a város templomaiba is bekukkantani, ha éppen szerencsénk van. Vagy csak sétálni egy nagyot a jó levegőn.

Közvetlen szomszédságban található a Kiss Géza emlékmúzeum, nincs messze a Dráva partja és amerre a szem ellát, kerékpáros paradicsom. Az Ormánság megannyi kincset rejteget, csak győzzük őket megtalálni és a maguk tiszta egyszerűségében tisztelni, megállni kicsit, lassítani és megcsodálni.

Járványhelyzet ide vagy oda, sétálni mindig szabad és némi üzemanyagköltség árán feltöltődhetünk, kiszakadhatunk a bezártságból.