Kezdőlap Közélet „A pedagógus ...

„A pedagógus személyiségét semmi nem tudja helyettesíteni!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Käszné Lebő Zsuzsanna vette át a Dr. Vajda János Pedagógiai Díjat, melyet 2022-ben Siklós Város Képviselő-testülete a Mohácsi Tankerületi Központnak ítélt oda. Az elmúlt időszakban hatalmas infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre a Batthyány Kázmér és a Kanizsai Dorottya Általános Iskolákban. Ezzel a modern kor kihívásainak megfelelő tan- és természettudományos termekben tanulhatnak a diákok, a sportcsarnokban pedig a testnevelési órákat lehet megfelelő körülmények között megtartani.

Ezekhez a látványos beruházásokhoz idő és türelem kellett, továbbá hatalmas munkára és elhivatottságra volt szükség, mind a tankerület, mind pedig az intézményvezetők és tanárok részéről. Käszné Lebő Zsuzsanna, a tankerület vezetőjeszerint most voltak adottak a feltételek ahhoz, hogy ekkora léptékű fejlesztést lehessen megvalósítani. Több mint tizenöt éve jelentek meg az első pályázatok az operatív program keretén belül. Zsuzsanna 2013-tól vezeti a Mohácsi Tankerületi Központot, és csak 2017-ben írtak ki ilyen nagyszabályú pályázatokat. Sok összetevőből áll tehát a mostani fejlesztés, melyhez az ő állhatatos munkája és tenni akarása is kellett.

–1990 óta dolgozom az oktatásban, lassan harmincöt éve, ez a második elismerés, melyet kapok, kapunk, így nagy jelentőséggel bír. Lelkes pedagógusként kezdtem a pályámat, nagyon szerettem tanítani biológiát, földrajzot, közösségi programokat szerveztem – meséli.

Mint mondja, sokat változott azóta a világ, de nagyon örül annak, hogy a mai napig rengeteg hasonlóan lelkes és elhivatott kollégával találkozik:

Nagyon fontosak a tabletek, laptopok, modern technikai eszközök, hiszen a mai gyerekek már ezek között nőnek fel, színesebbé teszik az oktatást, de véleményem szerint a pedagógus személyiségét semmi nem tudja helyettesíteni.

A díjakon túl a gyerekek szeretete jelenti a legnagyobb elismerést és visszacsatolást arról, hogy érdemes kitartóan dolgozni. A két iskola fejlesztésének keretén belül egy modern tornacsarnok épült, továbbá művészeti és természettudományos tantermek, közösségi terek, könyvtárrész. Felújításra került a Kanizsaiban a padlózat, a tanári, és egy nagy álom valósult meg, ami nemcsak infrastrukturális szempontból hatalmas lépés, hiszen a pályázaton belül szakmai képzéseken is részt vehettek a pedagógusok, melyeken új ismereteket sajátíthattak el.

– Célom az volt, hogy az iskolák vezetőivel minél szebb és jobb dolgot valósítsunk meg. Úgy érzem, ez sikerült! – mondja Käszné Lebő Zsuzsanna.

A beruházásoknak köszönhetően Siklóson az oktatás színvonala hatalmas mértékben fejlődött, ami a város jövője szempontjából is nagyon fontos. Ezt ismerte el a díjjal a városvezetés.