Kezdőlap Kultúra A baranyai be...

A baranyai betyár, akinek nem tapadt vér a kezéhez, mégis megölték

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mindenkinek ismerős lehet Rózsa Sándor vagy Vidróczki Márton története. Azt viszont kevesen tudják, hogy a térségnek is volt egy híres betyárja.

Rigatz Jancsi 1838-ban született Szentkatalinon, s tragikusan fiatalon, 21 évesen halt meg Sásdon, egy zsandár támadás során. Rövid életének története több mesében is megjelenik, illetve két népballadát is megőriztek a híres betyárról.

Az alsómocsoládi Rigazt Jancsi-szobor – Forrás: Szoborlap.hu

A hagyomány szerint Rigatz Jancsi a „jó betyárok” közé tartozott. Támogatta a szegénysorsúakat, s nem tapadt vér a kezéhez. A betyár gyakran portyázott Alsómocsolád környékén, ilyenkor több alkalommal is kifosztotta a Sztankovánszky-kastélyt. Nem meglepő tehát, hogy éppen Alsómocsolád ápolja leginkább Rigatz Jancsi emlékét. 2007-ben egy pihenőt alakítottak ki, amely a betyár nevét viseli.

Itt emléktábla és szobor is őrzi az emlékét. A település lakói saját hősükként tekintenek a betyárra, a helyi pénzt is Rigac-érmének nevezték el. Továbbá minden évben megrendezik a kés- és fejszehajító bajnokságot is, ahol a legrátermettebbek versenyezhetnek a Rigac-kupáért.

Varsányi Gyuláné Bükkösdi Mária 2013-ban adta ki a betyárról szóló kötetét („Nyomoztam Rigac Jancsi után…”). Napjaink egyik kedvelt írójának, Széles Sándornak is megjelent egy regénye, amelyben egy teljes fejezetet szentelt Rigatz Jancsinak (A szellemtáltos legendája: Rigatz Jancsi kincse).

Rigatz Jancsi nyughelye ma is megtalálható a régi sásdi temetőben. Sírjának felújításában a Sásdi Történeti Téka is aktív közreműködést vállalt.

(SzD)