Kezdőlap Kultúra A 2023-as kul...

A 2023-as kulturális programok a hagyományokról és az összefogásról szólnak majd!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy érdeklődés mellett nyitották meg a Baranya Art 2000 kiállítást a Siklósi Vár emeleti kiállítótermében. A neves baranyai képzőművészek mind tagjai a Siklósi Szalonnak, az évszám pedig arra utal, hogy az alkotócsoport először 23 évvel ezelőtt állított ki.


A festő-, szobrász- és fotóművészekből álló társaság azóta többször jelent meg együtt kiállításokon, és pár év kihagyás után most ismét bemutatják alkotásaikat. Az alkotócsoport tagjai: H. Barakonyi Klára (festőművész), Herczeg László (festőművész), Kovács Ferenc (festőművész), Mánfai György (fotóművész), Mosonyi Tamás (szobrászművész), Szatyor Győző (szobrászművész), Tischler Ferenc (szobrászművész) és Vanyúr István (szobrászművész).

A vendégeket Riegl Gábor Siklós polgármestere köszöntötte. Beszédében örömét fejezte ki, hogy ilyen színvonalas kiállítást nyithat meg, amelyet 2023 első rendezvényeként csodálhat meg a közönség. Ezután röviden visszatekintett az előző évre, kiemelve annak fontos kulturális eseményeit. Elmondta, hogy voltak, melyek a hagyományokra épültek, és voltak olyanok is, melyek új elemként jelentek meg a tavalyi év kulturális programjában.

-A 2023-as évünk kicsit más lesz. Visszanyúlunk a gyökerekhez, például a Siklósi Szalon vonatkozásában. Egy olyan időszaki kiállítás nyílik majd meg június közepén, ami átöleli az egész nyári szezont, és szeptemberig látható lesz. Címe: A szőlő és a bor a művészetben. Óriási élmény számomra városvezetőként, hogy a két település, Villány és Siklós összefogásában, kiegészülve a szakmai szervezetekkel valósul meg, és minőségi élményt fog nyújtani. Nagy örömmel jelenthetem ki azt is, hogy ennek az eseménynek a fővédnöke Hoppál Péter kulturális államtitkár lesz – mondta.

Ezután Kovács Ferenc tolmácsolta Baky Péter Munkácsy-díjas festőművész szavait, aki szerint a kiállítás legnagyobb értéke, hogy különböző stílusban, mondanivalóval és személyiséggel rendelkező művészek mutatják meg alkotásaikat.